naar top
Menu
Logo Print

GRADA HERONTWERPT PRODUCTGAMMA
EN HERDENKT PRODUCTIEPROCES VOLLEDIG

Salvagnini-lijn maakt ommezwaai mogelijk

Het is niet niets wat Grada heeft gerealiseerd: de stap zetten naar make to order (MTO) door in één beweging zowel duizenden onderdelen te redesignen als het volledige productieproces te herdenken met de bijbehorende grote inves­teringen. Dan hebben we het meer bepaald over aangepaste ERP-software en een compleet nieuwe Salvagnini-lijn bestaande uit een automatisch torenmagazijn gekoppeld aan een S4 pons-hoekschaarcombinatie en een P4 paneelbuiger. Wat dit hele proces in gang heeft gezet? Voorraden die letterlijk tot tegen het plafond gestapeld stonden, een onhoudbare situatie waar nu komaf mee is gemaakt.

Grada in een notendopBELGIE NEEMT HET OVER VAN AMERIKA

Grada, opgericht in 1963, is van oorsprong een Amerikaans bedrijf dat nu voor de volle 100% in Belgische handen is. Dat mag wel eens, want meestal gaat het andersom. De Amerikaanse oriëntatie was in de beginjaren goed af te lezen van het typische, wat grove ontwerp van bijvoorbeeld de airconditioning grills. In vergelijking daarmee is de Europese smaak veel verfijnder. Het productengamma is dan ook al een tijdje in die richting geëvo­lueerd en bevat, naast de al genoemde air­conditioning grills, ook verschillende soorten ventilatieroosters, plenums, luchtdebietregelaars … Met liefst 22.000 ventilatieproducten is Grada dan ook een belangrijke fabrikant van slimme oplossingen op het gebied van luchtverdeling, -controle en -comfort.

GROTE UITDAGING

Grada is een verticaal geïntegreerd bedrijf en beheerst m.a.w. de volledige keten, van het ontwerp tot en met het afgewerkte product. Zo beschikt het bedrijf over een R&D-afdeling en zelfs over een eigen labo om de onderdelen in eigen huis te valideren. Ventilatieproducten moeten namelijk aan bepaalde comfortnormen voldoen die onder meer betrekking hebben op het geluid en de ontwikkeling van tocht. De producten van de Belgische fabrikant vind je niet in de woningbouw, maar wel in het tertiaire segment, d.w.z. kantoren, scholen en publieke gebouwen. Die focus op de projectmarkt confronteert het bedrijf wel met een heel specifieke uitdaging.

Jeff Stubbe, R&D Manager, legt uit: “Onze producten maken deel uit van de afwerking, de laatste fase in een bouwproject. Dat betekent dat we meestal nauwelijks een week op voorhand weten wanneer we moeten opleveren. We worden dus geacht superreactief te zijn en kort op de bal te kunnen spelen. Dat op zich is al een uitdaging, maar die wordt groter als je weet dat we eigenlijk maatwerk leveren, aangezien het steeds gaat om variaties op de standaardproducten: een andere lengte, hoogte of diepte, meer of minder aansluitingen, op een andere plaats ...”

Om snel te kunnen reageren, legde Grada enorme voorraden aan, een filosofie die op de lange duur onhoudbaar werd. De nieuwe aanpak is geënt op het principe ‘make to order’, waarbij configuratoren rekening houden met het machinepark en de tools om automatisch de maakbaarheid te voorspellen
Om snel te kunnen reageren, legde Grada enorme voorraden aan, een filosofie die op de lange duur onhoudbaar werd. De nieuwe aanpak is geënt op het principe ‘make to order’, waarbij configuratoren rekening houden met het machinepark en de tools om automatisch de maakbaarheid te voorspellen

MAKE TO ORDER

De oplossing van Grada om snel te kunnen reageren, was simpel: het bedrijf legde enorme voorraden aan. Maar dat werd op de lange duur onhoudbaar. “Op sommige plaatsten lag de voorraad zo hoog als het plafond. We hadden behoefte aan een andere aanpak, die geënt is op het principe van make to order (MTO)”, aldus Jeff Stubbe. “We wilden voor onze verschillende producten werken met configuratoren. Het idee was dat de salesafdeling met de configuratoren een instrument in handen zou hebben dat hen in staat stelt om afwijkingen aan te vragen binnen de beperkingen van het machinepark en de beschikbare tools, maar zonder tussenkomst van de engineeringsafdeling. In het ideale geval zou alles via het ERP-systeem kunnen verlopen: de orders, op maat gekneed door de configurator, zouden daar binnenkomen, waarna de machines automatisch door het ERP-systeem zouden worden aangestuurd.” Een bijzonder ambitieus project dat om te beginnen het redesignen inhield van het productengamma. Om je een idee te geven van de omvang van die oefening: vijf jaar geleden waren er bij Grada ongeveer 1,2 miljoen onderdelen in omloop! Vaak ging het wel om variaties op de standaardproducten en het spelen met parameters, maar toch. Daarnaast was een aangepast ERP-pakket nodig en moest men op zoek naar een heel nieuwe productielijn die, rekening houdend met de specifieke noden van het productengamma, maximale flexibiliteit kon bieden binnen een sterk geautomatiseerd productiekader. Software-integratie was een andere, belangrijke vereiste.

NIEUWE SALVAGNINI-LIJN

Tijdens de zoektocht naar een geschikte technologie die paste bij het nieuwe concept, kwam men uit bij Salvagnini, in België ver­tegenwoordigd door Metanox. Uiteindelijk is het een lijn geworden die bestaat uit een torenmagazijn met twaalf lades, gekoppeld aan een S4 pons-hoekschaarcombinatie en een P4 paneelbuiger. Uiteenlopende tech­nische aspecten hebben daarin een rol gespeeld, maar de belangrijkste van die factoren was het strijkbuigen. Daarom beginnen we met dat aspect, ook al komt het plooien in de lijn natuurlijk na het ponsen.

P4L-2516 Panel bender

Algemene fotoEen paneelbuiger als de P4 van Salvagnini werkt niet volgens het principe van het vrij- of luchtbuigen, maar maakt gebruik van een boven- en onderklem, waartussen de plaat gepositioneerd wordt. Voor het plooien zorgen een onder- en bovengereedschap, die de plaat respectievelijk een positieve dan wel een negatieve hoek meegeven. Dit wordt strijkbuigen genoemd en heeft enkele belangrijke voordelen t.o.v. het ‘klassieke’ afkanten dat mooi aansluit bij de toepassingen van Grada. Zo kunnen op een buigautomaat complexe plooien worden gemaakt en vormen grote, dunne platen geen probleem. Bij klassieke kantbanken heb je daarvoor permanent twee operatoren nodig, omdat de plaat niet stijf genoeg is en daardoor moeilijk te manipuleren is. Op een paneelbuiger gebeuren de handling en het positioneren tegen de aanslagen van dit soort platen gewoon automatisch. De paneelbuigers zijn echter wel beperkt qua dikte en afmetingen, maar dat was voor Grada geen bezwaar: het bedrijf plooit namelijk platen over een lengte van 2 m bij een dikte van 0,6 tot 0,8 mm, ideaal dus voor een buigautomaat. Niet alle producten kunnen al op de paneelbuiger geplooid worden. “We zitten nog altijd in de fase van het redesignen, maar op dit moment kan ongeveer 60% van het gamma al volledig of minstens partieel (door middel van een wiel­gereedschap) geplooid worden op de P4. En de software-integratie maakt dat de B3, een standalone afkantbank, ook van Salvagnini, precies weet welke panelen nog moeten worden afgewerkt”, legt Jeff Stubbe uit.

Speciale opties

Salvagnini is uiteraard niet de enige die strijkbuigen aanbiedt. Waarom heeft Grada dan voor de Italiaanse fabrikant gekozen? “De P4 beschikt over een paar overtuigende troeven”, prikkelt Jeff Stubbe. “Om te beginnen, hebben ze OPS (Order Processing System), een softwaresysteem dat het volledige productieproces stuurt én – zeer belangrijk voor ons – gekoppeld kan worden aan ons ERP-pakket. Het platform ontvouwt automatisch de tekening en maakt zowel het pons- als het plooiprogramma op basis van een interpretatie van de geometrie. Er wordt dus niet parametrisch gewerkt. We waren ook onder de indruk van de CUT-optie. Door een snijblad over het beneden gereedschap te plaatsen, is de paneelbuiger in staat om na een buigsequentie van dezelfde plaat afgewerkte profielen te snijden met verschillende lengte, dikte of vorm.”

Tot slot moeten we het zeker ook nog hebben over MAC 2.0, een stukje buigtechnologie dat compenseert voor de terugvering van het materiaal en op die manier voor een nauwkeurige plooihoek zorgt. Marc Leeman, sales manager bij Metanox, geeft wat meer uitleg: “Met het oog op first-time-right voert de grijper eerst een diktemeting uit, om dan tijdens het plooien de kracht te meten die nodig is voor het plooien. Vervolgens gaat de software aan het rekenen en wordt er voor elke afwijking gecompenseerd. Daarbij wordt er zelfs rekening gehouden met de temperatuur!”

Foto 2S4XE.30 Pons-hoekschaarcombinatie

Voordat er geplooid kan worden, moeten eerst de contouren worden geponst, óf geknipt, want de S4 is uitgerust met een hoekschaar die bestaat uit twee onafhankelijk van elkaar bewegende, orthogonaal gepositioneerde snijbladen van elk 500 mm groot, die bij Grada vooral in het geval van de plenums gouden diensten bewijzen.

Jeff Stubbe: “Door de vele rechte hoeken halen we meer rendement uit een pons-hoekschaarcombinatie dan uit een combinatie met een laser. Een laser is voor ons sowieso een moeilijk verhaal wegens de vele door­zettingen op de stukken.” Kenmerkend voor de ponstechnologie van Salvagnini is de multi-presskop. Andere fabrikanten werken met een gereedschapsrevolver of een singlehead-systeem, maar Salvagnini kiest voor een matrijsstructuur waarin alle ponsstations met bijbehorende gereedschappen geïntegreerd zitten. Elk gereedschap wordt individueel aangestuurd. Het grote voordeel van dit systeem is dat het ponsproces nooit moet stoppen voor een gereedschapswissel. Er zijn vijf mogelijke configuraties, afhankelijk van de noden van de toepassing. Bovendien zorgt de Optihead-software ervoor dat de gereedschappen optimaal gepositioneerd zitten.

CONCLUDEREND

Bij Grada worden twee materialen verwerkt: staal en aluminium. Binnen de groep van de producten uit staal heb je aan de ene kant de producten die geponst (en geplooid) worden, aan de andere kant de producten die andere bewerkingen ondergaan: dieptrekken, rol­vormen en forceren. Van die eerste groep – hoofdzakelijk plenums en diverse soorten roosters – rolt op dit moment al meer dan 60% van de Salvagnini-lijn. Dat betekent toch al gauw honderdduizenden onderdelen voor diverse roosters en plenums. En het proces van het redesignen is nog altijd niet afgerond …

SALVAGNINI

FLEVO TRADING

+31365223975
+31365224307