naar top
Menu
Logo Print

PLASMASNIJMACHINE MET BEVELHEAD VOOR GROTE AFMETINGEN PLAAT

Stavelse Metaalbouw investeert in Microstep MG plasma- en autogeen snijmachine

Heel wat bedrijven gingen tijdens de economische crisis in 2008 op de fles. Enkelingen namen berekende risico's en durfden in de toekomst kijken. Stavelse Metaalbouw NV uit Beveren-aan-de-IJzer in West-Vlaanderen, vlak tegen de Franse grens, is zo'n bedrijf. Het nam in volle crisisperiode een machinebouwer uit Wallonië over. Die vervolledigen sindsdien de activiteiten van het familiebedrijf, dat machines bouwt zoals vacuümdrukketels en dompelinstallaties en houtbewerkingsmachines zoals zaagmachines en spantenrechters. Daarnaast is het bedrijf toeleverancier voor werkstukken en platen met grotere afmetingen.

STAVELSE METAALBOUW NV

Twee operatoren van Stavelse Metaalbouw NV genoten een opleiding om de machine te kunnen bedienen

Het verhaal van Stavelse Metaalbouw NV begon in 1971. Vader Eric Mahieu (81) begon met fietsen en auto's, maar besloot op een gegeven moment de overstap te maken naar metaalbewerking. In de beginjaren bestonden de bezigheden van het bedrijf vooral uit ponsen en persen, maar beide bewerkingen behoren inmiddels niet meer tot de activiteiten van het bedrijf.
“We zijn gaandeweg een andere richting ingeslagen", vertelt zoon Danny (46), die samen met broer Rudi (51) de tweede generatie vormt aan het hoofd van het familiebedrijf.

“Toen richtten we ons nog vooral op precisiewerk, terwijl we nu eerder zwaardere werkzaamheden uitvoeren. Vandaag doen we voornamelijk toelevering van werkstukken met grote afmetingen. We zijn gecertificeerd volgens EN ISO 1090 categorie 3 en houden ons onder andere bezig met het bewerken van platen met een dikte van 4 mm tot 250 mm, een lengte tot 7 meter en tot 500 ton zwaar (lasersnijden, plasmasnijden en autogeen snijden, plooien …) en CNC-afwerking tot 14 op 3,20 meter. Ook spuitwerk behoort tot onze activiteiten."

PERSONEEL

Met een omzet van 7 miljoen euro in 2017 is Stavelse Metaalbouw NV verre van een kleine speler. Toch draagt het de familiale waarden die zo typisch zijn aan een familiebedrijf nog steeds hoog in het vaandel. Zo komt vader Eric tijdens ons bezoek aan de fabriek geregeld polsen of alles nog naar wens verloopt. Hoewel hij inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is hij nog dagelijks te vinden tussen de 49 werknemers. Onder hen niet alleen Belgen en Fransen van vlak over de grens, maar ook Polen, Roemenen en Portugezen. “Voor een stuk uit noodzaak. Het tekort aan technisch geschoold personeel in onze regio is schrijnend en zet een rem op de groei van ons bedrijf", vertelt Danny Mahieu. “We lossen dat op door enerzijds te investeren in automatisatie en anderzijds doorgedreven opleidingen te voorzien voor wie hier aan de slag gaat. “Alle operatoren in het atelier zijn in staat om twee jobs uit te voeren. Zo zijn ze multi-inzetbaar, maar ook voldoende gespecialiseerd. We kennen weinig verloop in ons personeelsbestand, al gingen onlangs vier operatoren op pensioen. Hun vertrek opvangen was geen sinecure, maar we zijn er uiteindelijk toch in geslaagd."

NIEUWE PLASMASNIJMACHINE MET BEVELHEAD

De klant ontzorgen is de prioriteit voor Stavelse. Nabehandeling, lassen … behoort daarom tot de activiteiten

Vlak voor de zomer kocht Stavelse een nieuwe Microstep MG plasma- en autogeen snijmachine bij Wouters Cutting & Welding uit Oelegem. De MG is een dubbelzijdig aangedreven portaalmachine met uitgebreide parameterdatabank, zodat gegevens voor het snijden van verschillende materialen automatisch ingesteld en bewaard kunnen worden. “De laatste maanden hadden we te kampen met capaciteitsproblemen. Onze Duitse snijmachine was bovendien aan vervanging toe en dus gingen we op zoek naar een oplossing", vertelt Danny. “Slechts drie machinefabrikanten bleken machines in hun gamma te hebben die aan onze vereisten qua afmetingen konden voldoen. We hebben hen enkele proeven laten uitvoeren en daarin kwam de Microstep plasmasnijmachine met roterende bevelkop als beste naar voren. Ik spreek over de snedekwaliteit, maar ook over het 3D-bevelsnijden als extra troef."

Technische specificaties

De machine bij Stavelse Metaalbouw NV is uitgerust met een plasmabron HiFocus 440i van Kjellberg, een roterende bevelkop en drie autogeenbranders voor het snijden van platen van 40 tot 250 mm dik. De machine zal zowel ingezet worden voor stukwerk (1 tot 5 stuks) als grotere series (tot 1.500 stuks per jaar). Momenteel is de machine in de opstartfase ongeveer acht uur per dag in gebruik, maar bedoeling is om zestien uur per dag platen te kunnen snijden. Ongeveer de helft daarvan wordt met de roterende bevelkop gesneden. Voor het afzuigen en filteren van de plasma- en autogeendampen werd gekozen voor een filterunit van Donaldson. Het beladen van de machine en uitnemen van de gesneden plaat gebeurt semimanueel, met een rolbrug en magnetensysteem. “De platen die we bewerken zijn soms tot 12 meter lang, een automatisch platenmagazijn is voor ons dus niet meteen aan de orde."

KWALITEIT EN SERVICE

“Een tijdje geleden hebben we elkaar voor het eerst op een beurs ontmoet", blikt Nic Wouters van Wouters Cutting & Welding terug. “Via Metallerie was Stavelse Metaalbouw in contact gekomen met ons bedrijf en we kregen de vraag om enkele zeer complexe productiestukken met schuine sneden uit te voeren. Op basis daarvan hebben ze beslist tot de aankoop over te gaan." Danny beaamt, maar voegt ook toe dat het serviceverhaal eveneens een belangrijke rol speelde in de keuze. “Wouters Cutting & Welding is eveneens een familiebedrijf en kan indien nodig de machine vanop afstand overnemen en het probleem oplossen. Of als we vandaag bellen, kan een van hun servicetechniekers hier morgen al staan. Bedoeling is dat we de machine zeker de komende twintig jaar kunnen gebruiken, mits wat softwareupdates." Twee operatoren kregen een opleiding om de machine te bedienen en zullen ook op regelmatige basis klein onderhoud uitvoeren. “Daarom kochten we ook enkele wisselstukken. We proberen altijd zo veel mogelijk zelf te doen, ook kleine herstellingen." Ieder jaar voorziet Wouters Cutting & Welding een groot onderhoud.

MODERN MACHINEPARK

De plasmasnijmachine van Microstep is voorzien van bevelhead en drie autogeenbranders. De rookafzuiging is van Donaldson“De investering past ook in onze drang naar een modern machinepark. We beschikken over een vrij jong machinepark", vervolgt Danny. “Ook de machines die we hier bouwen en installeren bij de klant zijn klaar voor de toekomst. Ze zijn voorzien van een softwarepakket dat we zelf ontwikkelden en staan met elkaar in verbinding." Momenteel is Stavelse volop bezig met de implementatie van een ERP-systeem."

FLEXIBILITEIT

“We beschikken over een enorme hoeveelheid stockvoorraad", vertelt oudste broer Rudi. “We hebben hier bijna constant ruim twee miljoen kilo plaatmateriaal op voorraad. In de praktijk betekent dat iedere dag een vrachtwagen vol platen. Die grote voorraad is nodig omdat we ons flexibel willen opstellen ten opzichte van onze klanten. Of dat nu een nieuwe klant is of een bestaande klant die op korte tijdspanne iets nodig heeft."

TOEKOMST

Hoewel toelevering een belangrijk onderdeel blijft van het bedrijf, hoopt Stavelse zich in de toekomst nog meer op machinebouw te richten. “De vraag is er, we moeten nu alleen nog onze productiecapaciteit verhogen", klinkt het. “Daarnaast willen we als toeleverancier blijven groeien en meedenken met de klant. Wil hij dat we enkel en alleen een stuk snijden of verwacht hij nog laswerk of een oppervlaktebehandeling? We willen de klant ontzorgen. Achteraan hebben we onlangs een nieuw atelier gebouwd en de bedoeling is om ook de oudere gebouwen vooraan te vernieuwen. Een nieuwe hal, waar we de eindassemblage zullen doen van onze eigen machines."

WOUTERS CUTTING & WELDING

WOUTERS CUTTING & WELDING

+3234759825
+3234759828