naar top
Menu
Logo Print

TOELEVERANCIER VERHOOGT CAPACITEIT
MET DRAAIBANK EN AUTOMATISATIE

Buyse metal works group investeert in Okuma LT2000 EX Twin Star

Als een van de belangrijkste toeleveranciers in België en buurlanden voor CNC-draaiwerk, CNC-freeswerk en CNC-slijpwerk is Buyse Metal Works Group een voorbeeld voor heel wat andere bedrijven. Onlangs investeerden ze in een nieuwe draaibank van Okuma en automatisatie aan de hand van een gantry loader. “Gezien de hoge loonkost kunnen we competitief blijven dankzij automatisatie", vertelt zaakvoerder Philippe Buyse. Wij trokken met pen en papier én een videoredacteur richting Lier voor een bezoek aan het bedrijf.

BUYSE METAL WORKS GROUP

Draaien, frezen en slijpen. Voor Buyse Metal Works Group is het al meer dan zestig jaar de voornaamste bezigheid. De toeleverancier heeft zijn hoofdzetel in Aalter, waar het familiebedrijf Buyse Decolletage NV gevestigd is. Sinds de overname van Desart Industries NV uit Lier in 2012 gaat het bedrijf als Buyse Metal Works Group door het leven.

“De vestiging in Aalter richt zich vooral op middelgrote tot grote series, terwijl de vestiging in Lier kleine series (20-2000 stukken) en stukken van grotere afmetingen (tot 850 mm) voor zijn rekening neemt", vertelt Philippe Buyse, die samen met Coen Buyse de tweede generatie aan het hoofd van het bedrijf vormt. “We willen een zo compleet mogelijk gamma aan verspaningsproducten aanbieden in uiteenlopende afmetingen en in diverse materialen. We richten ons daarbij op alle mogelijke afzetmarkten, van machinebouw tot hydrauliek, elektronica, de bouwsector, verlichting ..."

Philippe Buyse
Philippe Buyse voor de nieuwe Okuma LT2000 EX Twin Star
in de vestiging in Lier

MACHINEPARK

Het machinepark van Buyse Metal Works Group bestaat uit meer dan 90 CNC-machines voor draaien, frezen en slijpen. In de vestiging in Aalter werken 60 mensen en worden continu investeringen gedaan om het machinepark up to date te houden. De vestiging in Lier telt 40 medewerkers en beschikt over een machinepark dat al langer zijn nut bewijst.

“Omwille van de hoge loonkost is het belangrijk om in beide vestigingen blijvend te investeren in het machinepark en bijhorende automatisatie. Daarbij kiezen we steevast voor machines met gunstige omsteltijd, wat vooral bij kleine series doorslaggevend is", aldus Philippe Buyse.

OKUMA LT2000 EX TWIN STAR

In dat opzicht heeft de leverancier afgelopen zomer geïnvesteerd in een nieuwe draaibank. De Okuma LT2000 EX Twin Star kan onderdelen met diameter tot 210 mm en lengte tot 130 mm probleemloos bewerken. Als compleet bewerkingscentrum is de draaibank uitgerust met spindels links en rechts, en turrets of revolvers met telkens zestien gereedschappen boven en onder. Een gantry loader zorgt voor de belading van de machine.

”Een tijdje geleden wonnen we de Customer Care Award van Atlas Copco. Dergelijke service verwachten we dus ook van onze machine­leveranciers”

Studie vooraf

Het spreekt voor zich dat het bedrijf bij de aankoop van de nieuwe machine niet over één nacht ijs is gegaan. Dat blijkt ook uit het gesprek met uw vakblad, waarin Philippe Buyse meermaals benadrukt dat er aan de aankoop een zware studie voorafging. “Zo lieten we verschillende leveranciers van draaibanken een vragenlijst invullen. Niet alleen moest de machine technisch aan onze eisen kunnen voldoen, we keken ook naar de leverancier van de machine.

Wie levert goede service? Wat is de nabijheid? Een tijdje geleden wonnen we met Buyse Metal Works Group de Customer Care Award van Atlas Copco. Dergelijke service verwachten we ook van de leveranciers van onze machines."

Kostprijs en levertermijn

Ook de TCO (Total Cost per Ownership) speelde een rol in de keuze voor de Okuma LT2000 EX Twin Star. “Daarbij gaat het niet alleen over de aankoopprijs, maar ook over de levensduur en de service", klinkt het. “Gezien de huidige marktsituatie, speelde ook de levertermijn een rol. De markt is ontploft en de termijnen lopen sterk op. Uiteindelijk konden we in de zomer de productie op de nieuwe machine opstarten.“

OkumaOPLEIDING

De Okuma LT2000 EX Twin Star is sinds augustus in bedrijf bij Buyse Metal Works Group. “Als onderdeel van onze service voorzien we vijf dagen opleiding en drie jaar spindelgarantie, ongeacht het aantal uren", vertelt Wim Bogaerts van Gelderblom. Twee operatoren van Buyse Metal Works Group werden opgeleid om de nieuwe machine te bedienen. “De bedoeling is dat ook de anderen op termijn in staat zijn om die machine aan te sturen", klinkt het. “Op die manier staan ze voor een nieuwe uitdaging en blijven ze gemotiveerd."

AUTOMATISATIE

De voornaamste reden tot de nieuwe aankoop was de snelheid waarmee de machine kan werken en de gunstige omsteltijd. “We hebben de Okuma LT2000 uitgerust met een gantry loader en een portaalrobot, om de productie te automatiseren. Op die manier kunnen we als toeleverancier altijd creatief omspringen met speciale en complexe werkstukken", aldus Philippe Buyse. De machine is gekoppeld aan het ERP-systeem.

TIJDSBESPARING

“Uit ons onderzoek bleek dat we met de draaibank van Okuma in theorie tot 15% sneller zouden kunnen werken. In de praktijk zitten we enkele maanden na de ingebruikname van de machine al op 10%, met nog een ruime verbeteringsmarge", klinkt het.

Die tijdsbesparing betekent voor Buyse Metal Works Group vooral extra capaciteit. De voorbije drie jaar is de capaciteit bij Desart Industries NV telkens met 17% toegenomen en ook de omzet steeg met 50%.

TOEKOMST

“Nadat we de machine nog beter leren kennen, volgt een evaluatie. Levert de Okuma LT2000 EX Twin Star wat we ervan verwacht hadden? Mogelijk is dit de start van een nieuw project, waarbij we een aantal van onze machines vervangen of ons machinepark verder uitbreiden."

Buyse Metal Works Group heeft er doorheen de jaren steeds voor gezorgd dat hun machinepark mits de nodige investeringen up-to-date is en zal dat in de toekomst, met het oog op Industrie 4.0, zo blijven doen.

GELDERBLOM

GELDERBLOM

+3233534944
-