naar top
Menu
Logo Print

WIFI-onderzoeksproject helpt zowel lassers als verlamden

Fronius, FHOÖ en LIFEtool ontwerpen lassystemen en computers met spraakbesturing
magazine

Fronius, het Universitair Instituut voor Technologie van Opper-Oostenrijk en LIFEtool hebben samen lassystemen en computers met spraakbesturing ontwikkeld. Het onderzoeksproject heet ‘Welding Interaction in Future Industry’, oftewel ‘WIFI’.
Het doel is om alternatieve interactieoplossingen te ontwikkelen op het gebied van industrieel lassen maar helpt naast lassers ook mensen die minder sterk zijn of die verlamd zijn in hun armen en benen.
"Tot nu toe kon de aanpassing van verschillende parameters, zoals stroomsterkte of booglengte, niet worden uitgevoerd zonder het lasproces te onderbreken. Een nieuwe vorm van gegevensinvoer zou het werk van de lasser aanzienlijk kunnen verbeteren", verklaart Helmut Friedl, projectmanager bij Fronius International.
Mirjam Augstein, onderzoeker van het FH OÖ Instituut, vult aan. "Deze functiestoornissen zijn vergelijkbaar met die van mensen die door een beroerte of een ongeval van welke aard dan ook het gebruik van hun handen gedeeltelijk verliezen of verlamd raken. Dankzij de WIFI-interface kunnen ze computers of stroombronnen besturen zonder hun handen te hoeven gebruiken. Met de bijdrage van beide doelgroepen hebben we daarom een stemcommando ontwikkeld. Het is bedoeld voor industriële lassystemen en als aanvulling op de spraakgestuurde computermuis van LIFEtool.”
Zo kan het lasproces efficiënt worden uitgevoerd en hebben mensen met een handicap toegang tot nieuwe activiteitengebieden. Met name mensen met beperkte mobiliteit kunnen met spraakbesturing videospelletjes spelen en deelnemen aan elektronische sportevenementen.
Karl Kaser, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij LIFEtool, ziet een groot potentieel in deze samenwerking: "Het WIFI-project laat zien dat de industrie kan profiteren van onze ervaring op het gebied van ondersteunende technologieën. Tegelijkertijd kunnen oplossingen en hulpmiddelen voor mensen met beperkte mobiliteit in de toekomst goedkoper worden als ze in grote hoeveelheden voor de industrie worden geproduceerd."

METALAS

METALAS

+3232357717
+3232357879