naar top
Menu
Logo Print

BELGIAN LASER COMPANY HEEFT FLEXIBILITEIT ALS GROOTSTE TROEF

“ALLES MOET TEGENWOORDIG JUST-IN-TIME GEBEUREN, ZONDER VEEL STOCKVOORRAAD”

Belgian Laser Company

Patrick Mok is afgevaardigd bestuurder van het kleine maar erg succesvolle bedrijf Belgian Laser Company (BLC) uit Antwerpen. De firma is al vanaf de beginjaren gespecialiseerd in lasersnijwerk, maar voert naast haar hoofdactiviteit inmiddels ook andere bewerkingen uit, zoals lasbewerkingen, plooien, walsen, boren enz. Omdat het bedrijf bewust klein is gebleven, is flexibiliteit een enorme troef. BLC beschikt over een machinepark met onder andere twee lasersnijders, waaronder een nagelnieuwe fiberlaser van Mazak. Kortom, het ideale moment voor Metallerie om een kijkje te gaan nemen bij Belgian Laser Company.

BLC IN EEN NOTENDOP

  • Oprichting: 1989
  • Zaakvoerder: Patrick Mok
  • Vestigingsplaats: Antwerpen
  • Vennootschapsvorm: NV
  • Activiteiten: Lasersnijden, plooien, parelstralen, boren, tappen, soe-vereinen en laswerk
  • Personeel: 8


HOBBELIGE START

“Het idee om Belgian Laser Company op te richten, is ontstaan in 1989. Een vriend van mij deed toen allerlei toepassingen op kunststof, zoals het snijden van vormen uit plexiglas, om die dan te gebruiken als sleutelhanger", vertelt Patrick Mok, afgevaardigd bestuurder van Belgian Laser Company. “Toen in 1988 Mazak zich in Brussel kwam vestigen, en ik het geluk had om als tweeëntwintigjarige een snijmachine van een slordige 350.000 euro (13,8 miljoen toenmalige Belgische frank) te kunnen leasen, besloot ik mijn kans te wagen."

BLC had in de beginjaren drie vennoten, maar door de jaren heen zijn die op andere opportuniteiten gebotst en hebben ze andere oorden opgezocht. Ongeveer zeven jaar geleden is Patrick Mok dan de enige eigenaar van het bedrijf geworden.

“De eerste vijftien jaar deed ik het atelierwerk, zo heb ik mijn vak geleerd. De eerlijkheid gebiedt mij te vertellen dat we in het begin toch wel wat zwarte sneeuw hebben gezien.Heel hoge kosten en onervaren jonge mensen, die combinatie hadden we onderschat. We hadden geen commerciële noch boekhoudkundige ervaring, en de klanten moesten ons nog leren kennen."


SPECIALIST IN VERSNIJDEN

BLC heeft zich over de jaren steeds meer vastgebeten in het versnijden van allerhande materialen, wat ervoor zorgt dat het bedrijf intussen een enorm groot assortiment snijbewerkingen kan aanbieden. “Concurrenten versneden staal, inox of aluminium, maar wij experimenteerden met kunststof, packingmaterialen of diverse houtsoorten", zo legt Patrick Mok uit.

“Een vijftal jaar na de opstart zijn we ook begonnen met het CNC-plooien, omdat we merkten dat mensen steeds meer op zoek gingen naar één leverancier om het volledige stuk te bewerken. Enkel het lakken werd en wordt nu nog uitbesteed."


TWEE LASERMACHINES

Belgian Laser CompanyDe twee lasersnijmachines in het bedrijf worden inmiddels in twee ploegen bemand, maar ook de verschillende bewerkingen zijn blijven uitbreiden. Zo doet BLC naast lasersnijden en plooien nog diverse bewerkingen, zoals walsen, parelstralen, boren, tappen, soevereinen en sinds een aantal jaar ook lasbewerkingen. “Wat de lasersnijmachines betreft, beschikken we over een Adira laser met een CO2-slablaserbron van 3.500 W en - onze nieuwste aankoop - een Mazak fiberlaser van 4.000 W", aldus een trotse Patrick Mok.

“De nieuwe investering zorgt er onder andere voor dat sommige materialen nog dikker gesneden kunnen worden."

“De nieuwe investering zorgt er onder andere voor dat sommige materialen nog dikker gesneden kunnen worden. Messing ging vroeger tot 4 mm, nu tot 8, aluminium kunnen we snijden tot 15 mm. Daarnaast zijn er nieuwe producten, zoals roodkoper, die we vroeger niet konden bewerken, maar nu met de fiberlaser wel. De fiberlaser kan daarentegen geen hout of kunststof versnijden, daarvoor gebruiken we nog steeds de Adira machine. Beide machines zijn in ons bedrijf perfect complementair."


FLEXIBILITEIT

Recent werd BLC Fast in het leven geroepen. Bestaande klanten kunnen zo een beroep doen op een snelle service van BLC: zaken die voor 10 uur worden besteld, kunnen nog dezelfde dag worden geleverd. “We onderhouden goede contacten met de haven van Antwerpen. Havenbedrijven willen immers snel en kort op de bal spelen. BLC kan als kleinere speler heel flexibel opereren. We werken in totaal met acht personen: vier arbeiders, twee bediendes, ikzelf en een losse medewerker in de vorm van een leercontract. We zijn allemaal jonge en actieve mensen met gedegen vakkennis. De arbeiders hebben jarenlange ervaring in de metaalsector en de bedienden zijn heel polyvalent, zo kunnen ze onder andere CNC-programmeren, factureren of bonnen opmaken. Een werkdag loopt ongeveer van 6 tot 20 uur en in die tijdspanne kunnen klanten afgewerkte stukken komen ophalen. Die onestopshop is tegenwoordig een vereiste in de sector. Alles moet just-in-time gebeuren, zonder veel stockvoorraad. 80% van onze productie gebeurt daarom ook binnen de week", vertelt Patrick Mok.


OPGELEID PERSONEEL

Belgian Laser CompanyTegenwoordig gaat de metaalsector gebukt onder het probleem van een tekort aan arbeidskrachten. Patrick Mok vindt dat er nog een te groot verschil is tussen de metaalindustrie en de schoolbanken. “Het gat wordt door de scholen niet dicht gefietst. De industrie evolueert snel, de scholen willen ook evolueren, maar hebben daar in veel gevallen de financiële kracht niet voor. Het is heel moeilijk om mensen te vinden die uit het secundaire onderwijs komen en meteen volledig op de werkvloer inzetbaar zijn. Het zou beter zijn als we leerlingen sneller in contact laten komen met de praktijk. Jongens van zestien komen hier stage lopen of werken met een leercontract mee. Door iedere dag aanwezig te zijn, leren ze een pak meer dan op de schoolbanken. Bedrijven zijn vragende partij voor stagiairs of leercontracten, ze kosten een stuk minder, ze kunnen kleinere taken uitvoeren en ze leren ondertussen bij. Het is een win-winsituatie. Als ze op achttienjarige leeftijd meteen de stap in het werkveld moeten zetten, dan schrikt hen dat af. Als ze over de jaren enige voeling met de werkvloer hebben opgebouwd, dan zullen ze sneller geneigd zijn om meteen te beginnen werken."


ROL VAN DE OVERHEID

Als zaakvoerder van een snijspecialist is Patrick Mok dagelijks in de weer om Belgian Laser Company te laten groeien. Toch ervaart hij enkele moeilijkheden. “Ik vind bijvoorbeeld dat de overheid in België iets te weinig onderneemt om de metaalsector te ondersteunen", steek hij van wal. “Ik ben geen fan van de verschillende fiscaliteitssystemen voor verschillende bedrijven, dat zijn twee maten en twee gewichten."

“De overheid in België onderneemt iets te weinig om de metaalsector te ondersteunen. De regering vraagt veel van ons, maar geeft weinig terug."

Patrick Mok reisde recent naar Sjanghai en zag daar grote verschillen met de Belgische sector: “Als wij iets maken moet het voldoen aan een rits voorwaarden, in China daarentegen heb ik dingen gemaakt zien worden die kwalitatief zeker in orde zijn, maar niet door onze voorwaarden zouden passeren. Soms zou het wat soepeler mogen. De regering vraagt veel van ons, maar geeft weinig terug. Ik sta vast en zeker volledig achter de strenge veiligheidsvoorschriften, maar als er toch met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt, dan vind ik dat BLC op een andere manier gecontroleerd en gescreend zou moeten worden ten opzichte van multinationals. Ik ben heel tevreden dat we in België kunnen werken, maar er is zeker nog werk aan de winkel."


CONCURREREN MET LAGELONENLANDEN

“Door onze flexibiliteit en het kort op de bal spelen, ondervinden we niet veel hinder van de lagelonenlanden. Bedrijven die iets groter en logger opereerden, hebben daar wel last van gehad, zij zijn sneller moeten gaan handelen. Als een bedrijf grote seriewerken uitvoert, dan is de stap naar een lagelonenland snel gemaakt. In de jaren 1990 heb ik veel bedrijven met seriewerk zien vertrekken, maar gesofisticeerde aanvragen zullen hier blijven. De mensen zijn hier geschoolder en beter, daarvan ben ik overtuigd!"

BELGIAN LASER COMPANY

BELGIAN LASER COMPANY

BREDASTRAAT 149
2060 ANTWERPEN
+3232136868
+3232136869
www.blc.be