naar top
Menu
Logo Print

BLECHEXPO 2019 WORDT OPNIEUW EEN TOPEDITIE

Beurs profiteert van nabijheid Duitse automobielindustrie

Foto blechexpoVan 5 tot en met 8 november vindt de 14e editie van Blechexpo plaats. Gekop­peld daaraan, zal ook de zusterbeurs Schweisstec haar deuren openzetten. En dat voor de 7e keer. Bezoekers vinden er enerzijds een compleet aanbod voor de bewerking van plaatmateriaal, profielen en buizen, en anderzijds een al even vol­ledig overzicht van wat de markt op het vlak van verbindingstechnologie te bieden heeft. Het beursduo heeft duidelijk de wind in de zeilen: met bijna 1.500 expo­santen is het vloeroppervlak gestegen met 15%. Twijfel er niet aan dat veel van die fabrikanten interessante nieuwigheden met zich meebrengen.

OPVALLENDE CIJFERS

15% meer vloeroppervlak

Als we het succes van een beurs mogen afmeten aan het aantal exposanten en het benutte vloeroppervlak, dan kunnen we gerust stellen dat Blechexpo het bijzonder goed doet. Hoewel 2017 al een topeditie was, is het nu al zeker dat de cijfers van toen ver­beterd zullen worden. Zo hebben zich al 150 exposanten meer ingeschreven dan toen, wat maakt dat het ronde getal van 1.500 binnen handbereik is. Die groei vertaalt zich ook in meer vloeroppervlak: plus 15%, om precies te zijn. Om het wat concreet te maken, dat komt overeen met meer dan een beurshal extra. Voor de eerste keer is het dan ook zo dat het volledige beursterrein gebruikt zal worden.

Nieuwe exposanten, ook uit de Benelux

Die groei komt vooral van buitenlandse exposanten. Hun aantal is, in vergelijking met de vorige editie, verdubbeld. Met name exposanten uit Italië, China, Turkije en Spanje zakken in groteren getale af naar Stuttgart. En wat met het aanbod uit de Benelux? Ook daar zien we een toenemende interesse, al is de stijging eerder bescheiden. Laten we er even de recentste cijfers bij halen. Volgens Sigrid Jahn van InterMundio, verantwoordelijk voor de beurs in de Benelux-regio, telde editie 2017 25 vertegenwoordigers uit België, Nederland en Luxemburg. Daar moet je nog bedrijven als LVD bij rekenen die hun aan­wezigheid weliswaar vanuit België voorbereiden, maar zich inschrijven via hun Duitse afdeling. Zonder dat soort bedrijven met een Duits kantoor zitten we voor deze editie aan 31 inschrijvingen. Wel is het zo dat veruit de meerderheid uit Nederland komt. De Bel­gische delegatie zal beperkt blijven tot vijf à zes bedrijven, waaronder toeleveranciers als Decomecc en Penne. Die laatste is niet toevallig heel actief in de automobielsector.

SCHWEISSTEC

Gelijktijdig met Blechexpo vindt ook, nu al voor de zevende keer, Schweisstec plaats. Daar worden alle oplossingen gepresenteerd die te maken hebben met mecha­nische en thermische verbindingstechnieken, met andere woorden lassen.  De twee beurzen zijn bijzonder complementair: veel ontwerpen zijn, zoals eerder aangehaald, modulair van opzet en vaak moeten bij de assemblage de verschillende onderdelen ofwel mechanisch, of­wel thermisch aan elkaar worden vastgemaakt. Maar net om die reden zou je je kunnen afvragen waarom ook dat aspect niet in Blechexpo zelf wordt geïntegreerd.
Sigrid Jahn: “De organisatoren kiezen ervoor om het lassen ruimtelijk af te scheiden van, zeg maar de pure plaat­bewerking. Dat verhoogt namelijk de herkenbaarheid en het overzicht. Lassen is tenslotte ook een andere stiel. Bovendien biedt dat de kans aan bezoekers om gerichter te werk te gaan. We zien namelijk dat sommigen alleen in het lassen zijn geïnteresseerd en niet in de andere bewerkingen, of omgekeerd.”

detailfotoVERKLARING VOOR DE GROEI

Met EuroBLECH is er eigenlijk al een Europese beurs voor de plaatbewerkingssector van wereldformaat. Hoe komt het dan dat Blechexpo nog kan groeien? Sigrid Jahn haalt een aantal oorzaken aan.

1. In het hart van de Duitse automobielindustrie

Een eerste oorzaak heeft te maken met de locatie. “De locatie, Stuttgart, speelt een cruciale rol. De stad bevindt zich in het hart van de Duitse automotive-industrie met de thuisbasis van merken als Audi en Porsche vlakbij. Daarrond bevindt zich ook een gigantisch netwerk van toeleveranciers. Voor bedrijven die activiteiten hebben in die branche of op termijn die ambitie hebben, is het bijzonder interessant om hier als bezoeker of als exposant aanwezig te zijn. Dergelijke bedrijven kunnen de kans niet laten liggen om zich te presenteren of de nodige contacten te leggen.”

2. Gericht op de praktijk

Ten tweede vertrekt de beursorganisator van een heel praktische insteek, en dat valt zowel bij de bezoekers als de exposanten in de smaak. Sigrid Jahn: “Blechexpo is zeer sterk gericht op de praktijk. We horen van onze exposanten dat hun klanten naar Stuttgart afreizen met heel specifieke, technische vragen. De beurs is dan de ideale gelegenheid om daarover met de fabrikanten te praten en samen naar oplossingen te zoeken.”

3. Europees karakter

Tot slot heeft Blechexpo ondanks het groeiende aantal internationale exposanten in vergelijking met EuroBLECH nog altijd veeleer een Europees karakter, en dat past beter bij het profiel van sommige exposanten en bezoekers, die daarom bewust voor Stuttgart kiezen in plaats van Hannover.

“Onze klanten zijn Europees, horen we van veel exposanten. We hoeven dus niet zozeer op een heel internationale beurs te staan. Italië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk … liggen vlakbij. Voor bezoekers uit die landen is de reis niet al te ver. En dat maakt Blechexpo voor Europees gerichte bedrijven interessant”, aldus Sigrid Jahn.

Naast de pure bewerkingen, zoals precisiesnijden, persen en omvormen, worden ook aspecten als design, handling, kwaliteits­bewaking, automatisering en digitalisering uitgebreid behandeld

BEURSAANBOD

Blechexpo dekt de volledige keten af als het gaat om de bewerking van buizen, profielen en plaatmateriaal, dat in constructies meer en meer wordt gebruikt als een lichter alternatief voor gietijzer en staal. De auto’s van vandaag, maar ook de meeste industriële machines, worden gekenmerkt door een lichtgewicht ontwerp dat met behulp van de Fine Elements Method (FEM) werd geoptimaliseerd, waardoor niet alleen de kosten dalen, maar ook het materiaalverbruik. Anderzijds zien we dat er vaak wordt gewerkt en gedacht vanuit een modulair concept. Om die redenen besteedt de beurs extra aandacht aan bewerkingen als precisiesnijden, persen en omvormen. De bezoekers wordt een breed palet van oplossingen voorgeschoteld dat alle productiestappen overspant, gaande van de werkvoorbereiding tot en met de afwerking. Daarbij komt ook moduleassemblage van de componenten aan bod, net als de opper­vlaktebehandeling van de zichtbare, vaak gevoelige onderdelen. Behalve de pure be­werkingen worden ook aspecten als design, handling, kwaliteitsbewaking, automatisering en digitalisering uitgebreid behandeld.

foto 3RANDPROGRAMMA

Zoals altijd voorziet de organisatie ook in een interessant randprogramma. En zelfs daar zien we die praktijkgerichte focus terugkomen. Het mooiste voorbeeld is het Exposanten Forum: de hele beurs door kunnen de exposanten in een speciaal daarvoor gereserveerde ruimte een korte lezing van telkens 30 minuten geven rond een bepaald probleem of thema. Bezoekers kunnen gewoon binnenlopen en het staat hun volledig vrij om vragen te stellen. Het opzet is dus zeer laagdrempelig en de onderwerpen zijn concreet. Voor wie toch meer geïnteresseerd is in het macroniveau, vindt er in samenwerking met een aantal Duitse uit­geverijen van vakbladen een congres plaats waar er onder meer een overzicht wordt gegeven van de huidige stand van zaken op het vlak van R&D. Een andere lezing zal gaan over de toekomst van de staalindustrie. En wat met innovaties? Een innovatieparcours of iets dergelijks is er niet, maar er worden wel innovatieprijzen uitgereikt.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum

Van dinsdag 5 november 2019 tot
en met vrijdag 8 november 2019.
Openingsuren: van dinsdag tot en
met donderdag van 9-17 uur;
op vrijdag van 9-16 uur.

Locatie

Landesmesse Stuttgart
Messepiazza, 70629 Stuttgart, Duitsland

Tickets

Online tickets kopen kan via www.blechexpo-messe.de.
Een dagticket kost 30 euro (met korting 22 euro).
Een ticket voor 2 dagen kost 50 euro.

BLECHEXPO

INTERMUNDIO

+31703602390
+31703602474