naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET VLAK VAN KOSTENBESPARING EN EFFICIENTIE HELPEN KMO'S

Integratie van mobiele 3d-scanners in de productielijn zorgt voor optimalisering van productieproces

Steeds vaker is er een groeiende vraag in de maakindustrie naar hoge nauwkeurigheid en kwaliteit voor onderdelen geleverd door toeleveranciers, zeker in sectoren zoals de automotive en de luchtvaart. Hierdoor beginnen steeds meer bedrijven CMM's en 3D-scanners te gebruiken om de kwaliteitscontrole te verhogen. Hoewel deze oplossingen de nauwkeurigheid van de onderdelen sterk hebben verbeterd, ziet Toine van Beugen, Country Manager FARO bij Benelux B.V., ook in dat CMM's net een bottleneck kunnen worden in het productieproces. Volgens hem zijn mobiele 3D-scanners een kostenbesparend en efficiënt alternatief, zeker voor het groeiende kmo-segment in de maakindustrie.

HOGE TOTAL COST OF OWNERSHIP

“Het belangrijkste nadeel van een CMM is vaak de hoge total cost of ownership, aangezien het een groot stuk uitrusting is dat een aparte stofvrije ruimte nodig heeft, op een speciaal ontworpen fundering geplaatst moet worden en heel wat onderhoud nodig heeft", verklaart Toine Van Beugen. “Een bijkomend probleem voor een bedrijf is dat de CMM niet in de productielijn geïntegreerd kan worden, waardoor elk afgewerkt onderdeel manueel naar de CMM gebracht en gescand moet worden, wat resulteert in een verlies van tijd en mankracht."

TIJDSBESPARING

“Dit alles wordt vaak een groot obstakel op het vlak van levertijd indien een bedrijf een spoedbestelling krijgt van een belangrijke klant. De productielijn zelf is niet het probleem, maar veeleer de CMM. Dit zorgt voor een paradox, aangezien het nu de CMM is die het tempo van de productie beslist: waarom zou een bedrijf vier motorcomponenten maken per uur indien de CMM er maar twee kan scannen in hetzelfde tijdsbestek?"

COBALT ARRAY IMAGER

Volgens Van Beugen is de volgende stap in het optimaliseren van de productielijn het integreren van de kwaliteitscontrole in de productielijn om zo efficiënt mogelijk te scannen. Hiervoor heeft FARO bijvoorbeeld de FARO Cobalt Array Imager ontwikkeld, een 'metrology-grade', contactloze scanner die blauwlichttechnologie gebruikt om binnen enkele seconden miljoenen 3D-coördinatenmetingen in hoge resolutie vast te leggen. Door het kleine formaat van dit soort scanners kan dit type toestel direct worden geïntegreerd in de productielijn en daarnaast alle functionaliteiten van een CMM vervullen, terwijl het tijd bespaart en kostenefficiënt is.

MEER COMPETITIEF

“Op deze manier worden ook de kmo's in de maakindustrie krachtiger", verklaart Toine van Beugen. “Het kmo-segment in de maakindustrie blijft al enkele jaren groeien, maar vaak heeft men niet de plaats of de financiële middelen voor een CMM, wat hen vaak de kans ontneemt om deel te nemen aan grote contracten voor de automotive of luchtvaart. Deze nieuwe ontwikkelingen geven hen een kans om het speelveld te effenen, hen een sterkere positie bij klanten te geven en hen in het algemeen meer competitief op de markt te maken."

FARO

FARO

HIGH TECH CAMPUS 68
5656 AG EINDHOVEN
+31407981010
+31407981099
www.faro.com
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

FARO ontwikkelt mobiele CMM's (coördinatenmeetmachines) en 3D-imaging systemen om dimensionale metrologieproblemen op te lossen.

De technologie van FARO biedt zeer nauwkeurige 3D-metingen, imaging en vergelijking van onderdelen en samengestelde structuren binnen de productie en de kwaliteitsborgingsprocessen. De systemen worden gebruikt voor het inspecteren van componenten en samenstellingen, productieplanning, het documenteren van grote volumes of het structureren in 3D, en nog veel meer.

Met de FARO 3D-meettechniek kunnen bedrijven efficiëntie maximaliseren en processen verbeteren.

FARO biedt een scala aan meetarmen voor tactiele en contactloze metingen, inclusief de FARO® Prime, FARO Edge®, FaroArm®, FaroArm® Fusion, Edge ScanArm®, Laser ScanArm®, FARO® Gage, FARO® Design ScanArm voor reverse engineering en CAD-gebaseerd ontwerp, FARO® Cobalt Array Imager, een metrology-grade contactloze scanner die miljoenen hoge resolutie 3D coördinatenmetingen vastlegt in enkele seconden. Het portfolio van FARO bevat ook de nieuwe FARO® TracerM, een 3D Laser Projectiesysteem voor efficiënte, nauwkeurige, lasergestuurde assemblage en productie, de nieuwe FARO® VectorRI Imaging Laser Radar, een groot-volume, contactloze 3D meetoplossing voor zowel handmatige en geautomatiseerde productieprocessen als de extreem nauwkeurige FARO® Laser Tracker voor korte tot lange meettoepassingen tot 80 meter.

FARO biedt tevens de FARO® Laser Scanner Focus 3D Series, FARO® Handheld Scanner Freestyle 3D en de FARO® Laser Trackers Vantage voor grote volumemetingen, de CAD-gebaseerde meet- en rapportagesoftware CAM2 Measure 10 en CAM2 SmartInspect, en de 3D documentatiesoftware SCENE, SCENECT, 3D App Center en SCENE Webshare Cloud.

  •   
  •   

Producten & Diensten