naar top
Menu
Logo Print

Fusie thyssenkrupp en Tata Steel op de helling

Vraag naar staal meer gedaald dan voorzien
magazine

Het ziet ernaar uit dat de Europese Commissie wellicht de fusie tussen de staalmakers thyssenKrupp (TKS) en de Europese tak van Tata Steel niet zal goedkeuren. De Commissie vreest dat deze fusie tot een dominante positie op de Europese staalmarkt zal leiden. Op zich een vreemde conclusie, want de Europese tak van concurrent ArcelorMittal is qua productievermogen groter dan die van de beoogde joint-venture TKS-Tata. De afwijzing door de Commissie is waarschijnlijk een gevolg van een beoordeling op productniveau in plaats van op schaalgrootte.
Bovendien was er al discussie tijdens de gesprekken tussen de fusiepartners zelf. Thyssenkrupp wilde namelijk geen productieonderdelen binnen Duitsland afstoten, wat wel onderdeel van de deal zou zijn. De gevolgen voor TKS zijn nog niet geheel duidelijk, maar er moet wel gestreefd worden om het aantal werknemers met 6000 te verminderen. Vraag is nu waar dat zal gebeuren.
Ook bij de Europese Tata-groep zijn er gevolgen door het afketsen van de fusie. Het moet nu waarschijnlijk zoeken naar een andere fusiepartner en het is afwachten welke consequenties dat zal hebben op de Nederlandse vestiging van Tata. Het hoofdkwartier van de Tata-groep kondigde eerder dit jaar al aan haar activiteiten voornamelijk in het thuisland India te willen concentreren. Er zullen dus veranderen komen bij Tata Europe.
Sinds de automobielproductie de laatste maanden stagneert, is de vraag naar staal onder druk gekomen. Daarom bestudeert de Europese Commissie de mogelijkheid om voor bepaalde producten de importheffingen te verlichten. Tegelijkertijd heeft ArcercelorMittal, Europa’s grootst staalproducent, begin mei besloten om de productie te beperken tot ca. 3 miljoen ton. Ook US Steel in Slovakije had eerder al besloten de productie met ca. 30 % te beperken. De aangekondigde productiebeperkingen tonen aan dat de vraag naar staal meer gedaald is dan gedacht.

NOVIOSTAAL

NOVIOSTAAL

+31246750840
+31243608010