naar top
Menu
Logo Print

Onzekerheid blijft op de staalmarkt

Consolidaties in EU gaan door
magazine

Door de mindere economische situatie blijft de onzekerheid over de staalprijzen aanhouden. Een van de redenen voor de mindere cijfers is de stagnerende automarkt. In de EU daalden de verkoopcijfers van personenauto’s in januari 2018 t.o.v. dezelfde tijd een jaar eerder met ruim 3%. De grootste dalers waren Italië (-7%), Spanje (-8%) en Nederland (-19%). Ook de productie van de Duitse automobielfabrieken daalde in dezelfde maand.
In Azië gaat het eveneens niet zo goed met de verkoopcijfers van auto’s: in China daalden ze met 14% en in India met 4%.
Onlangs werden ook tegenvallende Duitse exportcijfers bekendgemaakt. Op basis daarvan wordt het voor de staalfabrieken moeilijk lastig hogere verkoopprijzen te realiseren. Er wordt vermoed dat de markt in de loop van april hogere prijzen van de Europese fabrieken wil accepteren, omdat de actuele importprijzen redelijk dicht tegen het Europese niveau aan liggen. Bovendien kunnen de EU-fabrieken kortere levertijden. Dat blijft echter speculatie.
De consolidatie van staalfabrieken in de Europese Unie gaat intussen wel door. Momenteel onderzoekt de Europese Commissie de fusie van thyssenkrupp met Tata. Volgens sommige bronnen heeft de Commissie de fusiepartners opgedragen om met een voorstel te komen waarbij bepaalde productie-eenheden worden afgestoten om een gezonde concurrentieverhouding binnen de EU intact te houden. Het zou gaan om de productie van vertind staal. ThyssenKrupp is echter niet bereid haar Duitse productiefaciliteit af te stoten. Tata zal mogelijk haar Engelse fabriek in Port Talbot van de hand doen.
Verder is de overname van ArcelorMittal door Liberty Steel bijna afgerond. Er wordt verwacht dat de deal in mei of juni af is. Daarmee heeft ArcelorMittal voldaan aan de eisen van de Europese Commissie en heeft ze de fabrieken van het Italiaanse ILVA definitief in handen.

NOVIOSTAAL

NOVIOSTAAL

+31246750840
+31243608010