naar top
Menu
Logo Print

Liberty Steel doet bod op vier fabrieken van ArcelorMittal

Nog steeds onzekerheid door importheffingen
magazine

Liberty Steel is mogelijk de nieuwe grote speler op de Europese staalmarkt. Het is een dochteronderneming van de Liberty House Group met als afzetgebied Afrika en Azië. De afgelopen 6 jaar werd er meer gefocust op speciale markten zoals staal en aluminium en is het een grote speler geworden door de overname van diverse staalfabrieken in Engeland, Wales en Schotland, onder meer van Tata Steel. Liberty Steel heeft onlangs een bod heeft gedaan op vier fabrieken van ArcelorMittal. Die moet de fabrieken afstoten om het Italiaanse ILVA te kunnen overnemen. De vier fabrieken zijn gevestigd in Roemenië, Tsjechië, Italië en Macedonië. Samen hebben ze ruim 12.500 werknemers en een capaciteit van ongeveer 8 miljoen ton. Daarmee zou Liberty Steel haar omzet verdubbelen en het aantal werknemers toenemen tot ca. 22.500. Met die productiecapaciteit wordt Liberty Steel groter dan Tata Steel IJmuiden.
In de staalindustrie heerst nog steeds onzekerheid door de importbeperkende maatregelen die zowel de Verenigde Staten als Europa hebben ingevoerd. Die extra importheffingen worden in dit kwartaal nader beoordeeld door de EU. Begin december wordt duidelijk of ze al dan niet blijven. Als dat het geval is, zal dat voor 5 jaar zijn.
Critici van de importbelemmeringen zeggen dat ze overbodig zijn. Zij redeneren dat de huidige importprijzen hoog en daarom niet concurrerend zijn. Daarbovenop draait de economie binnen de EU op volle toeren en blijft de vraag naar staal hoog.
Qua orders loopt het voor de staalfabrieken goed. Bovendien maken ze dankzij de hoge prijzen en lage grondstofprijzen grote marges.
Dat laatste vinden vooral de automobielfabrikanten. Zij vinden dat daarom de staalprijzen in 2019 met ca. € 50-60 per ton zouden moeten dalen. De staalmakers daarentegen willen juist hogere prijzen door de gestegen energie- en loonkosten, strengere milieueisen en de daaruit voortvloeiende kosten.

NOVIOSTAAL

NOVIOSTAAL

+31246750840
+31243608010