naar top
Menu
Logo Print

Staalprijzen voorlopig stabiel

Wellicht daling in het tweede halfjaar
magazine

De laatste maand hebben verscheidene staalfabrieken een licht teruglopende orderontvangst vastgesteld. Dat staat haaks op de huidige economische hoogconjunctuur en is wellicht een reactie op de importmaatregelen die de VS heeft ingevoerd. Er is ook een daling van de importprijzen, een gevolg van de neerwaartse prijsontwikkeling van erts en cokes. Die worden vooral veroorzaakt door China, omdat ook daar de groei wat terugvalt.
De marges van de EU-staalfabrieken zijn enorm gestegen door de hoge binnenmarktprijzen en de lagere prijzen van het voormateriaal. Dat heeft bij sommigen het vermoeden laten ontstaan dat op korte termijn de staalprijzen gelijk blijven of nog licht stijgen, maar in de loop van het 2e halfjaar zullen die waarschijnlijk wat dalen. De import beperkende maatregelen die de EU heeft ingevoerd, blijven voor een periode van 5 jaar gehandhaafd en hebben als gevolg dat de traditionele exporteurs naar Europa hun afzet hebben zien verminderen.
Het totale importvolume in 2017 vergeleken met dat van 2016 is nauwelijks afgenomen De samenstelling van de geïmporteerde hoeveelheden is wel gewijzigd en bovendien blijkt dat landen zoals Egypte en Vietnam de EU een interessante afzetmarkt vinden. Dat komt enerzijds door het interessante prijsniveau en anderzijds omdat zij (nog) geen hinder hebben van de importheffingen.
De Europese staalmakers hebben hierdoor wel last van de nieuwe importeurs, maar ze hebben nog een goede bezetting van hun productiecapaciteiten. Zo kunnen ze hun prijsniveau redelijk goed vasthouden.

NOVIOSTAAL

NOVIOSTAAL

+31246750840
+31243608010