naar top
Menu
Logo Print

TWEE NIEUWE MACHINEMERKEN BIJ DE RIDDER

Maple en Microcut toegevoegd

De Ridder TDR heeft het leveringsprogramma uitgebreid met twee Taiwanese fabrikanten van freesmachines: Maple en Microcut. De twee merken bedienen elk een ander segment van de freesmarkt. Microcut richt zich daarbij op de bedrijven die een meer geavanceerde machine zoeken.

TWEE MERKEN, TWEE SEGMENTEN

ME-serie

Van Maple haalt De Ridder de ME-serie naar Europa. Dit zijn standaard drieassige bewerkingscentra met een slag die uiteenloopt van 700 bij 500 mm tot 1.220 bij 600 mm. Maple bouwt de machines compleet met gereedschapswisselaar (24 posities), elektronisch handwiel en spanentransporteur.

Maple wordt geleid door een eigenaar met een lange ervaring in de VS. De Ridder THO krijgt dit najaar in de showroom in Best overigens de beschikking over de eerste Maple machine die naar de Benelux komt.

Chatter voorkomen

De machines van Microcut zijn geavanceerder. Van deze Taiwanese fabrikant komen zowel vijfassige bewerkingscentra als een verticaal bewerkingscentrum als op termijn ook schuinbeddraaibanken naar de Benelux. Op de vijfassige bewerkingscentra (MCG-5X, gantry type, en MCU-5X, verticale vijfasser) is onder meer een technologiepakket leverbaar dat chatter voorkomt en de spindel beschermt tegen ongewenste trillingen. De operator stelt zelf de grenzen in qua trillingen die ontstaan door eigen frequentie van de machine; sensoren bewaken de machine. Als het eerste niveau doorbroken wordt, krijgt de CNC-operator een melding. Doorbreekt de trilling de tweede waarde, dan past de besturing de voeding en het spindeltoerental aan. Bij een eventuele doorbraak van het derde niveau gaat de machine in noodstop.

Een ander punt waarop Microcut afwijkt van andere machinebouwers is de compensatie voor de groei van de spindelneus. In plaats van met standaardcompensatietabellen te werken, wordt de daadwerkelijke groei gemeten en daarvoor wordt in de besturing gecorrigeerd. In de Z-richting levert dat volgens Microcut een axiale afwijking die binnen 3 µm blijft.

Een andere optie in de besturing is dat de operator kan kiezen om de bewerking te optimaliseren voor zoveel mogelijk materiaalafname of een langere standtijd van het gereedschap. Dat laatste heeft weliswaar een langere cyclustijd tot gevolg, maar volgens de fabrikant levert het wel een hogere oppervlaktenauwkeurigheid op.

DE RIDDER TDR

DE RIDDER TDR

BOOMSESTEENWEG 690
2610 WILRIJK
+3227628910
+3227628912