naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE BANDZAAGMACHINE ZAAGT SNELLER, NAUWKEURIGER EN RECHTER

Maintenance Partners kiest samen met Buhlmann voor functionaliteit en flexibiliteit

Iedere werknemer én werkgever van een metaalverwerkend bedrijf weet dat investeren en moderniseren belangrijk is om te blijven groeien. Zo ook Maintenance Partners uit Zwijndrecht. De firma is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met roterende onderdelen: herstellingen, onderhoud, vernieuwingen … noem maar op. Onlangs kocht het een nieuwe bandzaagmachine van Cosen bij verdeler Buhlmann. “Het is een toegankelijke en flexibele machine. We kunnen er manueel aan werken of automatisch laten zagen. We hebben een goede keuze gemaakt", vertelt Eljakim Blokland van Maintenance Partners.

 

tabel

GESCHIEDENIS

Maintenance Partners focust zich op het herstellen, vernieuwen en onderhouden van roterende onderdelen in verscheidene sectoren. De Antwerpse firma werd in 2001 boven het doopvont gehouden toen twee bedrijven samensmolten: Definit, een mechanisch bedrijf dat onderhoud en herstellingen uitvoerde aan diverse roterende apparaten, en Etamo, een elektrisch bedrijf dat motoren en generatoren reviseerde. De gloednieuwe firma kende een snelle groei, waardoor er nood was aan een grotere locatie. In 2006 verhuisde het bedrijf daarom naar de huidige locatie in Zwijndrecht. Door het succes kwam Maintenance Partners op de radar van Mitsubishi Industries, dat het in 2009 overnam.

Onder Mitsubishi bleef het bedrijf groeien. Er werd een nieuwe rotorshop geopend waar grote rotoren gereviseerd worden, en onder de noemer 'Engineered Services' ging Maintenance Partners ook voorzien in upgrades van in- en output, rotoren, motoren, generatoren, pompen en blowers, door de apparatuur te herbekijken en herontwerpen. In 2015 besloot het management van Maintenance Partners dat de tijd rijp was om opnieuw onafhankelijk te worden. Vandaag is het bedrijf een volledig Belgische onderneming, met verschillende afdelingen zoals elektrische en mechanische montage, tekenkamer en lasatelier. Het bedrijf heeft de ambitie om te blijven groeien, investeren en moderniseren. “Om die redenen hebben we onlangs een nieuwe Cosen bandzaagmachine gekocht bij Buhlmann", vertelt Eljakim Blokland, CAD/CAM-tekenaar bij Maintenance Partners.

NIEUWE BANDZAAGMACHINE C-420NC

Dirk Geleleens van Buhlmann (links) en Eljakim Blokland van Maintenance Partners (rechts)
Dirk Geleleens van Buhlmann (links) en Eljakim Blokland van Maintenance Partners (rechts)

Maintenance Partners beschikte over een bandzaagmachine van Cosen, maar die had al ruim dertig jaar dienst bewezen en werkte niet langer optimaal. “Het was dus de hoogste tijd om een nieuwe bandzaagmachine aan te schaffen", aldus Eljakim Blokland. Uiteindelijk werd er gekozen voor de C-420NC-zaagmachine van Cosen. “Die hebben we zelf aan hen voorgesteld", vult Dirk Geleleens van leverancier Buhlmann aan. “Als jarenlange trouwe en goede partner kwam Maintenance Partners onlangs bij ons terecht met de boodschap dat ze op zoek waren naar een nieuwe bandzaagmachine. Op basis van hun vereisten stelden we de C-420NC van Cosen voor, een meer dan degelijke machine, die door Cosen op maat van de klant wordt gemaakt."

Ook Blokland bevestigt dat verhaal. “Buhlmann, verdeler van Cosen machines, was onze eerste keuze. We hadden recent al een grote Weiler draaibank bij hen aangeschaft en het feit dat we al vertrouwd waren met de Cosen bandzaagmachines, speelde zeker een rol", klinkt het. “We zijn nog bij enkele andere verdelers geweest, maar Buhlmann voldeed aan onze vereisten wat betreft flexibiliteit en veiligheid. Bovendien hebben we het geluk dat Cosen slechts anderhalf uur rijden hiervandaan is. Door die nabijheid kunnen ze snel tot hier komen bij eventuele problemen."

Op vraag van Maintenance Partners werd een poort in het hek gemaakt

VOORDELEN

De C-420NC bandzaagmachine biedt heel wat voordelen, zeker in vergelijking met haar voorganger bij Maintenance Partners. “Dat was een semiautomatische zaagmachine, waar we vooral manueel aan werkten. De nieuwe machine is een CNC-machine. Een niet te onderschatten stap vooruit", zegt Blokland. Omdat de activiteiten van Maintenance Partners niet bestaan uit grote series, was ook de toegankelijkheid van de machine een belangrijk criterium in de keuze. De machine zal ongeveer de helft van de tijd automatisch zagen, op andere momenten wordt ze nog steeds ingezet voor manueel werk.

Functionaliteit op maat van de klant

“We hebben de keuze gemaakt voor een machine die functioneel is. De functionaliteit en flexibiliteit die we hoopten te hebben, kregen we ook", vertelt Blokland, die nog toevoegt dat de C-420NC op maat werd gemaakt. “We wilden het standaardmodel aanpassen aan onze specifieke noden. Zo wordt er standaard rond de machine een hek gezet uit veiligheid. Voor ons was dat niet ideaal omdat we toegang moeten hebben naar de machine. Daarom vroegen we aan Buhlmann en Cosen om een deur of poortje te voorzien in het hek. Dankzij hun vlotte communicatie en samenwerking kon dat zonder al te veel problemen verwezenlijkt worden. Ze hebben aanvankelijk de zaagmachine geïnstalleerd met het standaardhek en zodra de met noodstop beveiligde deur klaar was, hebben ze die geplaatst."

Geleleens benadrukt dat die flexibiliteit een van de troeven is van Cosen. “We luisteren naar de klant en zoeken naar een oplossing op maat. Standaard krijgen alle operatoren die met de bandzaagmachine moeten werken, een opleiding. Tijdens de installatie leverden we ook de koelvloeistoffen, smeerolie en bandzagen. Jaarlijks krijgt de machine een groot onderhoud."

Goede prijs-kwaliteit

De nieuwe Cosen bandzaagmachine, geleverd door Buhlmann bij Maintenance Partners, is eenvoudig te bedienen
De nieuwe Cosen bandzaagmachine, geleverd door Buhlmann bij Maintenance Partners, is eenvoudig te bedienen

Intussen is de machine al enkele maanden in gebruik bij Maintenance Partners, het ideale moment om een evaluatie te maken. “De C-420NC is eenvoudig en handig om te bedienen. Zagen gebeurt nauwkeuriger, sneller en rechter dan bij onze vorige bandzaagmachine. Bovendien kunnen we grotere stukken bewerken. Ik denk nog altijd dat we de juiste keuze hebben gemaakt."
Bruno De Bock van Cosen EMEA vult aan dat vooral de prijs-kwaliteitsverhouding van groot belang is bij aanschaf van deze machine. “De C-420NC kan klein tot middelgroot seriewerk aan, maar wordt ook zeer vaak ingezet voor handmatig werk tussendoor. Voor Maintenance Partners dus de ideale oplossing, omdat ze voornamelijk stukwerk en kleine series doen. Je moet dit model zien als de Volvo van de zaagmachines. Uitstekende kwaliteit, betrouwbaar en flexibel inzetbaar bij bedrijven die niet volcontinu zagen. Een dergelijke machine gaat zeker twintig tot dertig jaar mee, afhankelijk van hoe intensief ze gebruikt en onderhouden wordt."

Vertanding

De bandzaagmachine kan in zowat alle soorten materialen zagen. Dat gaat van licht verspaanbaar materiaal zoals aluminium, over diverse soorten rvs, naar warmvaste staalsoorten.
“Daarvoor gebruiken we verschillende soorten vertandingen van het zaagblad. Er is de 3/4-vertanding voor kleinere diameters en de 2/3-vertanding voor grotere diameters (tot 420 mm). Dergelijke diameters in ferritisch inox leverde grote problemen op. Zagen nam tot drie uur in beslag! Op aangeven van Cosen hebben we een hardmetalen zaagblad ingezet en werd de duurtijd van het zagen meer dan gehalveerd", aldus Blokland.

BUHLMANN

BUHLMANN

HERMESSTRAAT 2C
1930 ZAVENTEM
+3227112045
+3227252530