naar top
Menu
Logo Print

VAN LEERKRACHT NAAR ONDERNEMER: HOE PASSIE VOOR PRECISIE DE OVERHAND NAM

Iscar schrijft mee aan het groeiverhaal van Frematt

Leerkrachten die de overstap maken van de 'beschermde' wereld van het onderwijs naar de bikkelharde industrie om een eigen frees- en draaibedrijf te beginnen, je hoort het niet zo vaak. Maar Rudy Matthé deed het, én met goed gevolg. Diezelfde passie voor precisie die hem er in eerste instantie toe had bewogen om de stap naar het ondernemen te zetten, ligt nu aan de basis van een opvallende bloeiperiode voor zijn bedrijf Frematt. Klanten worden aangetrokken door de belofte van een meer dan gemiddelde nauwkeurigheid. Gecombineerd met slimme investeringen in machines die afwijken van de doorsnee, zeker in de regio van de Kempen, is dat een recept voor succes. Zelfs in die mate dat een tweede verhuis naar een (nog) groter pand er zit aan te komen.

Opvallend zijn de twee turrets (rechts), waardoor de stukken aan beide kanten bewerkt kunnen worden. De barfeeder maakt grotere reeksen mogelijk

DE KANSEN GRIJPEN

Rudy Matthé had een aanloop nodig om de sprong naar het ondernemerschap te wagen, en om heel eerlijk te zijn: eigenlijk was dat zelfs nooit het plan. Als liefhebber van het verspaanvak had hij een freesmachientje gekocht, zoals een wielerfanaat zich voor zijn vrije tijd een racefiets aanschaft. Want van beroep was hij technisch leerkracht. Pas toen de aanvragen hem boven het hoofd groeiden, begon hij serieus na te denken over de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te starten. Je zou dus kunnen zeggen dat de omstandigheden hem ertoe gedwongen hebben. In ieder geval, in 2005 werd Frematt geboren. Het was een periode waarin het de maakbedrijven voor de wind ging; iedereen had het razend druk en sommigen moesten zelfs werk weigeren, wat ervoor zorgde dat men bij starters als Frematt terechtkwam.

“Als nieuw bedrijf moet je vooral snel kunnen reageren en elke kans grijpen die zich aandient. En wanneer je dan kwaliteit levert, bestaat de kans dat die klanten ook na de drukke periode bij je blijven", legt Rudy Matthé zijn beginstrategie uit. “Daarna ben je vertrokken en kan je aan de uitbouw van je bedrijf gaan werken." Daarvoor is natuurlijk een andere, meer langetermijnvisie nodig.

DRIE PIJLERS

1. Respectvol personeelsbeleid

Opvallend zijn de twee turrets (rechts), waardoor de stukken aan beide kanten bewerkt kunnen worden. De barfeeder maakt grotere reeksen mogelijk

Groeien kun je niet alleen. Daarvoor heb je uiteraard klanten, maar ook goede medewerkers nodig. Vraag het aan iedereen actief in de metaalwereld: bekwame krachten in Vlaanderen vinden is verre van evident. Ondanks die krapte werken er bij Frematt op dit moment al vier ambitieuze, jonge operatoren. Op personeelsvlak komt zijn ervaring als leerkracht Rudy Matthé goed van pas; hij weet hoe jongeren denken.

“Voor hen primeert de levenskwaliteit. Dat is een keuze en het heeft geen zin om je daartegen te verzetten, want dan ben je ze zeker kwijt. Het komt erop aan je als werkgever zo flexibel mogelijk op te stellen. Om je een voorbeeld te geven: ik denk niet dat ik ooit al een verlofaanvraag geweigerd heb. Daarnaast is het belangrijk dat ze zich goed voelen. Toon respect, geef hun verantwoordelijkheid en zorg voor een uitdaging, bijvoorbeeld een nieuw project of machine waarover zij de leiding hebben. De eindbeslissing blijft natuurlijk bij mij, maar bijna alles gebeurt in nauw overleg zonder een sterke hiërarchie. Op die manier neem je de jongeren mee in je project en weet je ze blijvend te motiveren."

Rudy MatthéRudy Matthé: "Kwaliteit is een basisvereiste. Wat hier buiten gaat, moet perfect zijn. Op vlak van precisie doe ik geen toegevingen."

2. Vertrouwensrelatie met klant

Kwaliteit is een basisvereiste. “Wat hier buiten gaat, moet perfect zijn", stelt Rudy Matthé resoluut. “Op vlak van precisie - nauwkeurigheden van H6 kunnen we probleemloos aan - doe ik geen toegevingen."

Klanten weten dat en komen om die reden ook bij Frematt aankloppen. Maar voor hem betekent service meer dan dat. De ex-leerkracht beschikt over heel wat materiaal- en vormkennis, en hij stelt die ook graag ten dienste van zijn cliënteel. Hij zal bijvoorbeeld niet aarzelen om verbeteringen voor te stellen als de tekening of het ontwerp niet optimaal is. Daarvoor hoeft hij de vraag niet eens expliciet te krijgen. Meedenken over techniek, het zit hem in het bloed en de klanten appreciëren dat heel erg. Het is meteen ook een manier om een langetermijnrelatie op te bouwen, met wederzijds vertrouwen als codewoord.

3. Slimme investeringen

Opvallend zijn de twee turrets (rechts), waardoor de stukken aan beide kanten bewerkt kunnen worden. De barfeeder maakt grotere reeksen mogelijk

Een derde pijler van de groeistrategie vormt het machinepark, dat de zaakvoerder altijd al heeft aangewend om zich van de concurrentie te onderscheiden. Al in 2007, amper twee jaar na de opstart, investeerde hij in een Hermle C30, waarmee vijfassig simultaan frezen mogelijk is. Toen was dat voor de regio vrij uitzonderlijk, maar Matthé zag het als een logische en noodzakelijk zet om zijn belofte van precisie waar te kunnen maken. Door de vijf assen kan een onderdeel immers in één opspanning afgewerkt worden, waardoor de nauwkeurigheid vanzelf toeneemt. Bovendien stijgt de gemiddelde complexiteit van de stukken en dan kun je die vijf assen wel gebruiken. Sindsdien werd er niet stilgezeten. Vandaag is de machine uitgerust met een automatisatie in de vorm van een robotbelading om 's nachts de (kleinere) series te kunnen afwerken. Daarnaast werd een CAM-pakket aangekocht, zodat men ook kan profiteren van de voordelen van de laatste nieuwe freesstragieën, zoals trochoïdaal frezen. Bij diepe kamers bijvoorbeeld maakt schillenfrezen een groot verschil voor de standtijd van de gereedschappen. Naast de Hermle beschikt het bedrijf ook over een DMG CTX 310-draaibank en een MCV 1016 van MAS-freesmachine, beide drieassers. En de grotere stukken tot 3 meter kan men op de Matec 30 HV bewerken met een vierde as in de kop.

NIEUWE INVESTERING VOOR HET DRAAIEN

Speciale configuratie

FremattMatthé wil duidelijk op dezelfde weg verdergaan, want onlangs waagde hij zich aan een nieuwe grote investering, dit keer voor het draaien. En opnieuw heeft hij gekozen voor dat tikkeltje meer. De Okuma LT 2000 met 68 mm doorvoer tot de hoofdspindel en een draaicapaciteit van 210 mm diameter is namelijk uitgerust met twee spindels en twee turrets, beide met Y‑assen. Die configuratie biedt het grote voordeel dat de stukken overgenomen kunnen worden, zodat er langs de twee kanten gedraaid kan worden. Dat bespaart niet alleen heel veel tijd, op die manier kunnen ook de kosten worden gedrukt en neemt de precisie toe. Een barfeeder met automatisch ontlaadsysteem maakt de uitrusting compleet en opent de deur voor grotere reeksen, een nieuwe stap in de ontwikkeling van het bedrijf.

Expertise van iscar

Frematt Iscar

Om de machine van tools te voorzien, keek men in de richting van Iscar, de gerenommeerde gereedschapsfabrikant met wie Frematt standaard samenwerkt voor het draaien. Dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen is Matthé uitermate tevreden over de service die wordt geleverd, in dit geval door vertegenwoordiger Jan Vanluyd. Want net zoals met de eigen klanten vindt de ondernemer het zeer belangrijk om ook met de toeleveranciers een goede persoonlijke band te hebben.

“Jan komt zelf uit de praktijk en beschikt daardoor over heel veel ervaring. Als we op een probleem stoten, dan zijn de lijnen heel kort en komt Jan bijna altijd met een oplossing. Het is zeer aangenaam werken op die manier en het is voor een deel ook geruststellend als je weet dat je altijd op de expertise van zo'n expert kunt terugvallen."

Iscar FremattMaar er liggen uiteraard ook technische redenen aan de basis van de keuze voor Iscar, meent Matthé: “Het zijn gewoon heel goede gereedschappen. Iscar slaagt er bv. in via inwendige koelkanalen om de koeling precies op de punt van het snijplaatje te krijgen, waar de meeste warmte wordt gegenereerd. Daar zijn ze zeer goed in. Door het gebruik van inwendige koeling spoelen de spanen ook beter weg, wat de levensduur van de tools verlengt. Naast inwendige koeling gebruiken we ook hoge druk, op de Okuma 2 x 35 bar. Dat breekt de spanen en zorgt zo voor nog een stabieler verspaanproces, want spanen zijn een pest." Interessant is ook dat er gebruik wordt gemaakt van modulaire afsteekgereedschappen. Het gaat om speciale lamellen of gereedschapshouders die compatibel zijn met elk type machine en waarin verschillende snijplaatsjes kunnen worden geïntegreerd. Dat maximaliseert de keuzemogelijkheden en verhoogt de flexibiliteit van de tooling.

TOEKOMST

Met de komst van Okuma heeft Frematt een nieuwe stap gezet in het draaien en gaat men voor het eerst ook voor grotere reeksen. En Rudy Matthé heeft nog veel meer plannen. Binnenkort komt het bedrijf naar buiten met een eigen product. Veel wil hij er nog niet over kwijt, maar de ambitie is in ieder geval groot. Onder meer daardoor werd een nieuw stuk grond aangekocht van liefst 2.700 m², zodat er voldoende plaats is voor nieuwe machines die de verwachte groei moeten ondersteunen. Kortom, de ex-leerkracht heeft het ondernemersvirus nu wel heel erg te pakken. 

ISCAR BENELUX

ISCAR BENELUX

ROEKHOUT 13
1702 DILBEEK
+3224642020
+3225225121
www.iscar.be