naar top
Menu
Logo Print

R&D IS DRIJVENDE KRACHT ACHTER GROEI VAN ISCAR

Interview met CEO Jacob Harpaz van gereedschapsfabrikant Iscar

Sinds de oprichting in 1952 is Iscar uitgegroeid tot één van de grootste fabrikanten van verspanende gereedschappen in de wereld. Het bedrijf heeft dochterondernemingen in meer dan vijftig landen en telt maar liefst 12.000 werknemers in de IMC Group. De producten van Iscar worden gebruikt in zowat alle metaalverwerkende industrieën zoals de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart, medische en miniatuuronderdelen, machinebouwers, energie, scheepsbouw ... Redenen genoeg voor een interview met Jacob Harpaz, CEO van Iscar. “Het is onze bedrijfsfilosofie om dicht bij de klanten te staan."

PRODUCTINNOVATIE

Wat typeert de verspanende gereedschappen van Iscar?

Iscar CEO Jacob Harpaz vindt de relatie met klanten belangrijkJacob Harpaz: “Onze gereedschappen moeten er in de eerste plaats voor zorgen dat de productiviteit en winstgevendheid voor de klant stijgen. Dat is de basis van onze bedrijfsfilosofie, waarbij we voortdurend op zoek gaan naar nieuwe en innovatieve gereedschappen voor een dynamisch gamma aan materialen en toepassingen. Toonaangevende stimulans voor die productinnovatie bij Iscar is de automobielindustrie, die ons tot het uiterste drijft om intelligente verspaningsprocessen te ontwikkelen en met nieuwe gereedschappen op de markt te komen. Dankzij die filosofie weten klanten dat ze op ons kunnen vertrouwen als top van de metaalverwerkende industrie."

Productiviteit en winstgevendheid voor de klanten, hoe zorgen jullie daarvoor?

Harpaz: “Iscar streeft ernaar om te blijven innoveren en een toegevoegde waarde te leveren aan de metaalverwerkende industrie, waarin we momenteel de tweede plaats bekleden. We streven ernaar om die innovatie te combineren met betrouwbaarheid en kostenbewustzijn. In combinatie met onze brede marktkennis en een unieke, sterke bedrijfscultuur moet ons dat in staat stellen om op kop te blijven in de industrie. We bieden onze klanten optimale, kosteneffectieve oplossingen voor hun behoeften."

BEDRIJFSMOTTO

Wat zijn de belangrijkste elementen in de bedrijfsfilosofie van Iscar?

Harpaz: “Klantenbinding en klantentevredenheid zijn de belangrijkste doelstellingen van Iscar. Deze kernwoorden vormen de sturende kracht van onze bedrijfsfilosofie. Dat doen we door rentabiliteit centraal te stellen. Iscar investeert nadrukkelijk in het opleiden van haar medewerkers en heeft daarvoor een eigen leercentrum gebouwd om de juiste leerprocessen op alle niveaus te versterken. Een nauwe band met de klant staat garant voor sterke zakelijke overeenkomsten. De financiële crisis van 2008 heeft het belang van deze bedrijfsfilosofie nog meer onder de aandacht gebracht. We weten dat de begeleiding van onze klanten te allen tijde zorgt voor sterke en langdurige zakelijke en commerciële banden."

Licht de strategische plannen en doelstellingen voor de komende jaren eens toe?

Harpaz: “De stelregel van het bedrijf is 'Where Innovation Never Stops'. Dit begeleidt de R&D-afdeling en de rest van het bedrijf op alle niveaus. Een ander motto van Iscar is 'Machining Intelligently', met andere woorden het continue ontwikkelen van nieuwe producten voor een hogere productiviteit. Ons doel is om onze klanten de nieuwste technologieën aan te bieden en die helpen de kosten te verlagen. De continue focus op R&D is de drijvende kracht achter de groei van ons bedrijf. Zodra we onze nieuwste gereedschapsfamilies op de markt introduceren, richt een ander team van de R&D-divisie zich op het ontwerpen van gereedschappen die concurreren met deze nieuwste gereedschappen. In principe houden we nooit op met innoveren."

Er worden jaarlijks duizenden 
nieuwe gereedschappen ontwikkeld bij Iscar

Snijgereedschappen blijven zich ontwikkelen. Wat zijn de marktverwachtingen op korte termijn?

Harpaz: “De snelle toename van productie in China en India is de belangrijkste katalysator voor Amerikaanse, Europese en Japanse fabrikanten om op zoek te gaan naar efficiëntere productiemethoden, om met hen te concurreren. Iscar, en bij uitbreiding de IMC Group, besteedt veel aandacht aan snelgroeiende markten in het Verre Oosten en Azië, door in die regio's moderne productiefaciliteiten te bouwen. Op die manier staan we dicht bij die klanten en kunnen we hun dezelfde kwaliteit van gereedschappen aanbieden die we ook in de rest van de wereld hebben, met daar nog eens toegewijde verkopers en ingenieurs in ieder land bovenop."

Vergelijk de gereedschappen van vandaag eens met die van de beginjaren van Iscar?

Harpaz: “De vele mijlpalen die Iscar in de afgelopen veertig jaar heeft gecreëerd, waren altijd een beetje vóór op hun tijd. Iscars gerenommeerde handelsnamen zoals Self-Grip, Tang-Grip, HeliMill, TangMill, HeliTang, Multi-Master, ChamDrill en SumoCham hebben de weg vrijgemaakt voor de nieuwe IQ-producten die we onlangs hebben gelanceerd. Onze focus ligt op het voortdurend verlagen van de bewerkingskosten, waarbij het R&D-team zich concentreert op gereedschapsontwikkelingen zoals de steeds complexere en nauwkeurigere vormen. De nieuwe High Q-Line producten zoals Penta-IQ, Dove IQ Grip, Tang-Grip IQ, Heli IQ Mill 390 en Dove IQ Turn kunnen worden ingezet voor snellere toepassingen en hebben al bewezen dat ze de productiekosten kunnen verlagen."

Wordt er bij nieuwe ontwikkelingen rekening gehouden met ecologische aspecten?

Harpaz: “Wereldecologie is een belangrijk aandachtspunt van Iscar. Het bedrijf streeft ernaar om recycleerbaar materiaal te gebruiken en doet er alles aan om de natuur te respecteren, waar het bedrijf zich ook bevindt. Iscar is gecertificeerd door het prestigieuze Standards Institution met strenge QA-normen, die betrekking hebben op kwaliteit, milieu, veiligheid en gezondheid op het werk."

DIGITALISERING

Zal digitalisering de verspaningswereld de komende jaren verder beïnvloeden?

Er worden jaarlijks duizenden nieuwe gereedschappen ontwikkeld bij IscarHarpaz: “Tegen 2030 zullen er grote veranderingen plaatsvinden in bijvoorbeeld de automobielsector. De grote OEM's stappen af van de verbrandingsmotor, waardoor er een pak minder verspanende industrie nodig zal zijn. Er zal meer en meer gebruik worden gemaakt van composietmaterialen. Ook de introductie van Additive Manufacturing betekent op termijn minder verspanende industrie. Bij Iscar bereiden we ons voor op deze veranderingen. De trend naar overwegend finisseergereedschappen die werken aan grote snijsnelheden en aanzetten, lijkt gezet."
“De nieuwe gereedschappen van Iscar zullen in staat zijn om metaal te verspanen in een tempo dat vergelijkbaar is met dat van de houtbewerkingsindustrie. We zijn er immers van overtuigd dat het snijgereedschap een enorme impact kan hebben op de productiviteit. Niet elk bedrijf kan de nieuwste bewerkingsmachines kopen, maar door over te schakelen op onze frezen, kunnen de gereedschappen op hoge snelheden werken met een minimum aan machinestilstand."

De fabriek van de toekomst, dus?

Harpaz: “De impact van Industry 4.0 zal bovendien niet alleen voortvloeien uit geavanceerde nieuwe technologie zoals sensoren, procesmonitoring en het verzamelen van bewerkingsgegevens. Ook de integratie van fabrieken, de aanvoer en de leveringen zullen een grote rol spelen. Kijk naar de impact die een bedrijf als Amazon heeft gehad op verkoop en marketing. We stevenen af op een tijdperk van e-commerce, distributie en voorraden met verkoopautomaten. In de VS komt het overgrote deel van onze verkoop van snijgereedschap via onze verkoopautomaten. Industry 4.0 gaat niet alleen over het verzamelen van procesgegevens, tool monitoring en sensoren. Het gaat ook over de meest efficiënte levering en distributie."

ISCAR BENELUX

ISCAR BENELUX

ROEKHOUT 13
1702 DILBEEK
+3224642020
+3225225121
www.iscar.be