naar top
Menu
Logo Print

ENKELSTUKS EN KLEINE TOT MIDDELGROTE SERIES PRODUCEREN OP EEN RENDABELE MANIER

MGC Subcontracting investeert in grote bedfreesmachine van Soraluce

Enkelstuks en kleine tot middelgrote series produceren op een rendabele manier. Met die filosofie hoopt MGC Subcontracting uit Waregem het verschil te maken. “Want toeleveranciers die maatwerk leveren en daarbij een grote flexibiliteit aan de dag kunnen leggen, hebben een streepje voor“, zo vindt zaakvoerder Wim Matthys. Om ook grote werkstukken te kunnen bewerken, investeerde het West-Vlaamse familiebedrijf onlangs in een bedfreesmachine van Soraluce bij machineleverancier Tecmo Machinery. Tot dusver hun grootste investering ooit in een machine.

OPMERKELIJKE GROEI

“Nu we ook grote werkstukken kunnen bewerken, zetten we een volgende stap naar ons doel om een totaalpartner te zijn voor onze klanten", begint zaakvoerder Wim Matthys zijn verhaal. Dat MGC eigenlijk nog een relatief jong bedrijf is, blijkt geen hindernis te zijn in de groei die het de voorbije jaren heeft gekend. Wat begon in 1986 met twee vakbekwame operatoren, is uitgegroeid tot een volwaardig toeleveringsbedrijf waar inmiddels een twintigtal personeelsleden in dienst zijn. Onder de vleugels van de Matthys Group kon MGC de nodige ervaring opdoen als toeleverancier in verspaning en walsen, om zich in 2010 te vestigen op een nieuwe locatie enkele honderden meters verderop. Vandaag bestaat Matthys Group uit drie afdelingen: Matthys NV, dat machines ontwerpt en bouwt voor verschillende sectoren waaronder textiel, de automobielindustrie en de bouwsector, Motiv, dat in 2018 ontstond uit de fusie van Evilo en Elektro Industrie Van de Velde en zich vooral toelegt op automatisatie en robotica, en MGC Subcontracting.

Wim Matthys: "We beschikken niet alleen over vakbekwame en flexibele mensen, maar ook over een goed uitgerust machinepark voor draaien en frezen. Hierdoor kunnen we kostenefficiënt produceren binnen een zo kort mogelijke levertermijn."

Modern machinepark

“Waar MGC in de beginjaren vooral werkte voor Matthys NV, is dat vandaag nog slechts 30%", vertelt Wim Matthys. “De overige tijd besteden we aan walsen en het verspanen van staal, aluminium, kunststof, brons, roestvast staal ... voor klanten uit verschillende sectoren. We beschikken niet alleen over vakbekwame en flexibele mensen, maar ook over een goed uitgerust machinepark voor draaien en frezen. Hierdoor kunnen we kostenefficiënt produceren binnen een zo kort mogelijke levertermijn."

De sterke groei van de voorbije jaren schrijft de zaakvoerder toe aan de filosofie van het bedrijf, waarbij het maatwerk levert van enkelstuks en kleine tot middelgrote series en daarbij de nodige flexibiliteit voor de dag legt.

Soraluce FP 12000
Met de Soraluce FP 12000 kan MGC Subcontracting ook grote werkstukken bewerken

GROOTSTE INVESTERING OOIT

“Om het productieproces zo geoptimaliseerd mogelijk te laten verlopen, investeerden we doorheen de jaren zo veel mogelijk in machines van dezelfde fabrikant. Zo kunnen onze mensen steeds met dezelfde vertrouwde software werken", stelt Wim Matthys. “Toch besloten we om bij onze meest recente investering met een open vizier verschillende machinefabrikanten te contacteren, omdat onze huidige fabrikanten geen machines met grote afmetingen in hun gamma hebben. Uiteindelijk bleek de bedfreesmachine FP 12000 van Soraluce het best aan onze vereisten te voldoen."

Onder meer de afmetingen van de machine, de koers in de x-, y- en z-richting en de verschillende opties en mogelijkheden werden besproken. “Uiteindelijk bleven nog vier fabrikanten in de running. Daaruit kozen we in juni vorig jaar voor de machine van Soraluce, geleverd door Tecmo Machinery. Onder meer de geslaagde freesproeven, de goede referenties van de machine, het contact met de vertegenwoordigers en de service na verkoop gaven de doorslag", aldus de zaakvoerder. “De machine werd opgebouwd in december 2018 en was in maart van dit jaar volledig operationeel. Geheel volgens de afspraken en overeengekomen timing met Tecmo."

Jan Scheers: "We hebben een testbank om de freeskoppen na herstelling volledig te testen en voorzien een ruilkop, om ervoor te zorgen dat de klant ook tijdens een herstelling nog kan produceren."

Service van de machineleverancier

Jan Scheers, sales engineer bij Tecmo Machinery, is blij te horen dat alles naar wens is verlopen. Hij benadrukt dat service een belangrijk punt is bij de machineleverancier. “De installatie, inbedrijfname en opleiding gebeuren altijd door ons eigen personeel. Onze techniekers kennen de machines door en door en kunnen bij vragen nadien efficiënt handelen om een gepaste oplossing te bieden", klinkt het. “We zijn er bovendien op voorzien om zelf herstellingen aan de freeskop uit te voeren, mocht dit nodig blijken. We hebben een testbank om de freeskoppen na herstelling volledig te testen en voorzien een ruilkop, om ervoor te zorgen dat de klant ook tijdens een herstelling nog kan produceren."

Soraluce FP 12000

SORALUCE FP 12000

Uiteindelijk werd gekozen voor de Soraluce bedfreesmachine FP 12000 met afmetingen 12.000 x 3.200 x 1.600 mm en werd voorzien in een draaitafel van 2.000 x 2.000 mm, op de w-as van 1.500 mm met een laadvermogen van twintig ton. De machine heeft een verplaatsingssnelheid van 35.000 mm/min. Een automatische gereedschapswisselaar is voorzien van een magazijn met 100 pockets.

“Klanten die met grote werkstukken voorheen niet bij MGC terechtkonden, zullen nu wel al hun werkzaamheden door de toeleverancier kunnen laten uitvoeren. De grotere machines brengen dan vaak het kleinere werk van de klanten ook mee", weet Jan Scheers, die benadrukt dat Soraluce een voorloper is op vlak van nieuwe technologieën en innovaties.

Soraluce FP 12000SORALUCE FP 12000

 • x-as: 12.000 mm
 • y-as: 3.200 mm
 • z-as: 1.600 mm
 • snelheid: 35.000 mm/min
 • spindelmotor: Heidenhain
 • koppel: 900/1.045 Nm

Soraluce FP 12000 Heidenhain sturingDraaitafel

 • w-as: 1.500 mm
 • afmetingen: 2.000 mm x 2.000 mm
 • hydraulische klemmen

Besturing

 • Heidenhain TNC 640

Nieuwe technologieën

De Soraluce machine is uitgerust met een Dynamics Active Stabilizer (DAS), om de productiviteit nog te verhogen. Vooraan in de ram is een accelerometer geïnstalleerd die de frequentie van de machine meet. Die informatie wordt naar een verwerkingsmodule gestuurd, die op zijn beurt twee actuatoren aanstuurt. Die genereren een tegenfrequentie, waardoor de eigenfrequentie van de machine wordt geneutraliseerd. Dit maakt dat er binnen het volledige verspaningsbereik van de machine met dezelfde snijvoorwaarden kan worden gewerkt. De machine werkt zo productiever, de standtijd van de snijgereedschappen verlengt en de oppervlakteruwheid verbetert. Het DAS+-systeem past ook automatisch het toerental en de voeding aan, om de ideale snijcondities te creëren.

Ook opvallend is de Dynamic Head Calibration (DHC). Met behulp van een meetprobe en meetkogel kan de operator zelf de freeskop kalibreren. Zo kan de kop na onderhoud of een eventuele crash, of net voor een zeer nauwkeurige bewerking, gekalibreerd worden, zonder dat een servicetechnieker aanwezig is. De gemeten waarden worden automatisch in de compensatietabellen ingevoerd.

Zaakvoerder Wim Matthys (links) van MGC Subcontracting en Jan Scheers van Tecmo Machinery voor de nieuwe Soraluce FP 12000
Zaakvoerder Wim Matthys (links) van MGC Subcontracting en Jan Scheers van Tecmo Machinery voor de nieuwe Soraluce FP 12000

TOEKOMST

MGC hoopt dat de nieuwe machine ervoor zal zorgen dat het bedrijf steeds meer een totaalpartner wordt. “We zullen twee mensen opleiden om met de machine te werken en hebben zelfs speciaal iemand in dienst genomen die ervaring heeft met het afwerken van grote stukken. Ik vraag veel flexibiliteit en inzet van het personeel, maar we bieden hun ook kansen om bij te leren en mee de uitdagingen aan te gaan", klinkt het. Met de machine hoopt MGC over te schakelen op een ploegensysteem, waarbij de machine zestien uur per dag kan werken, waarvan enkele uren onbemand. Het is de bedoeling om dan alles vanop afstand te kunnen opvolgen. 

TECMO

TECMO

INDUSTRIEWEG 13
2630 AARTSELAAR
+3238778191
+3238778192
www.tecmo.be