naar top
Menu
Logo Print

NIEUWE VIJFASSIGE FREESMACHINE GEEFT NODIGE FLEXIBILITEIT

Melotte kiest voor grote Ibarmia CNC-machine

Melotte uit het Limburgse Zonhoven is al jaar en dag specialist in het vervaardigen en herstellen van precisiegereedschappen en matrijzen. Daar is de nodige flexibiliteit en nauwkeurigheid voor nodig. Om die reden heeft de firma onlangs een Ibarmia ZVH 58/3000 freesmachine aangeschaft bij Germond. “Dankzij de nieuwe machine hebben we meer nuttige uren, wat ons veel tijd en dus ook kosten bespaart”, vertelt zaakvoerder Peter Perremans van Melotte.

Melotte in een notendopKORTE HISTORIEK

Melotte werd in 1965 in Zonhoven boven het doopvont gehouden door de gebroeders Melotte. Het bedrijf legde zich toen al toe op het produceren en herstellen van matrijzen. Doorheen de jaren werden de activiteiten uitgebreid met de productie van precisie­gereedschappen. Vandaag omvat die activiteit het grootste deel van de dagelijkse bezigheden van Melotte. Sinds de oprichting focust het bedrijf zich op stukwerk of kleine reeksen tot 50 stuks. Aanvankelijk voor matrijzen, nu dus meer en meer voor precisieonderdelen. In de jaren ‘90 werd Melotte een onderdeel van de Picanol Group.

Vandaag werken 43 werknemers in het bedrijf die matrijzen en precisiegereedschappen produceren voor een diverse klantenlijst uit heel wat uiteenlopende sectoren: van de farmaceutische sector, machinebouw, voedings- en automobielindustrie, tot de chemische en petrochemische sector.
Niet onbelangrijk, ongeveer elf jaar geleden investeerde Melotte bovendien in het 3D-metaalprinten. Op dat vlak was de Limburgse firma een van de pioniers in Europa en ook vandaag blijft Melotte investeren in de technologie.

MACHINEPARK

Om matrijzen en precisiegereedschap te maken, is er nood aan een groot en divers machinepark. Dat is exact waar Melotte over beschikt. Zo staan er 3-assige en 5‑assige freesmachines, draaifreescentra, klassieke draaibanken, zink- en draadvonkmachines en profiel-, rond- en coördinaatslijpmachines. Verder is er ook nog een aparte bankwerkafdeling én staan er enkele 3D-metaalprinters. Een hele waslijst aan verschillende machines, en daar is nu nog de Ibarmia ZVH 58/3000-freesmachine bijgekomen, geleverd door Germond.

V.l.n.r.: Andy De Foor (Germond), Roger Maris (Melotte) en Peter Perremans (Melotte) voor de Ibarmia-machine
V.l.n.r.: Andy De Foor (Germond), Roger Maris (Melotte) en Peter Perremans (Melotte) voor de Ibarmia-machine

IBARMIA ZVH 58/3000

“Met de nieuwe machine kunnen we effi­ciënter werken”, vertelt Peter Perremans van Melotte. “Vroeger beschikten we over een 3-assige bedfreesmachine en een 5-assige freesmachine. Die waren na ruim twintig jaar echter verouderd. Daarom gingen we op zoek naar één machine die beide freesmachines kon vervangen”, vult Roger Maris, operations manager bij Melotte, aan.
“Een eerste zoektocht op de markt leverde ons een drietal kandidaten op, waaronder Ibarmia. Picanol, ons moederbedrijf, heeft al enkele machines van het merk Ibarmia staan, eveneens geleverd via machineleverancier Germond. De service die Germond levert, was een van de punten die de doorslag gaf. Uiteindelijk bood de combinatie Germond/Ibarmia ons ook de beste prijs-kwaliteitverhouding. Die keuze was voor ons dus de juiste. Een van de troeven van de Ibarmia ZVH 58/3000 is de grote variatie aan mogelijkheden”, aldus de operations manager. “Het is namelijk geen dedicated, maar een turnkey machine. Hij kan gebruikt worden voor verschillende taken. Daardoor is de machine uitermate flexibel. Een niet te onderschatten troef voor ons, want wij moeten als toeleveringsbedrijf een grote variatie aan gereedschappen en onderdelen produceren.”

Belangrijk voor Melotte was de flexibiliteit en het grote werkbereik van de machine, waardoor onderdelen op één machine kunnen worden geproduceerd, eerder dan telkens verschillende machines te moeten inschakelen.

"DE NIEUWE IBARMIA MACHINE MOET TWEE OUDERE FREESMACHINES VERVANGEN"

Nodige flexibiliteit

Andy De Foor van machineleverancier Germond beaamt de voordelen van de Ibarmia-freesmachine. “Voorfrezen behoort tot de mogelijkheden, evenals pendelfrezen. Daarvoor is geen bijkomende automatisering nodig. De Ibarmia werkt in feite als drie machines in één. De machine kan onbemand verder werken zonder een operator in de buurt, waardoor die uren op een nuttigere manier kunnen worden besteed.”
“Een mogelijkheid is om een matrijs voor te frezen. Na het ruwen kan een ander werkstuk afgewerkt worden in de tweede bewerkingsruimte. ‘s Avonds als iedereen weg is, kan je dan de machine instellen zodat die begint met de afwerking. Tegen de ochtend is dat proces dan afgerond.”

Peter Perremans vult aan: “Hierdoor zijn er geen extra machines nodig, waardoor we veel geld en tijd kunnen besparen. Bovendien is de dynamiek uitstekend en kan er dankzij de Heidenhain CNC-sturing simultaan 5-assig gefreesd worden.” Die sturing is er gekomen op vraag van Melotte, en werd door Ibarmia zonder problemen geïnstalleerd.

De Ibarmia ZVH 58/3000 heeft een hoge dynamiek en kan 5-assig simultaan frezenAutomatisatie

Niet te vergeten is ook de grote nauwkeurigheid van de Ibarmia ZVH 58/3000. “En er zijn ook mogelijkheden tot automatisatie, maar voor ons is dat niet echt noodzakelijk aangezien we geen groot seriewerk doen”, legt Roger Maris uit. “Voor ons volstonden de automatische deuren en automatische machineklemmen op de roterende tafel.”

VLOTTE SAMENWERKING

Peter Perremans toont zich een tevreden klant. “De machine werd niet zo lang geleden geïnstalleerd, maar de samenwerking is tot dusver vlot verlopen. Alle afspraken zijn nagekomen en bovendien voorziet Germond een opleiding op maat voor de operatoren, ter plaatse bij Melotte.”
“Bij een probleem, proberen we zo snel mogelijk hulp te verlenen, maar ook Ibarmia zelf kan te hulp schieten, via de ethernetaansluiting van de machine”, vult De Foor aan. “Dat bewijst hoe goed de service en samenwerking is met onze klanten.”

TOEKOMST

“We werken bij Melotte met vijfjarenplannen wat betreft investeringen in nieuwe machines”, aldus Perremans. “We zullen in de toekomst sowieso blijven investeren in nieuwe machines. Als we verder willen groeien, kunnen we het ons niet permitteren om niet te investeren. Naast nieuwe investeringen zijn we, zoals bijna ieder ander metaalverwerkend bedrijf in België en West-Europa, op zoek naar extra personeel. Maar zoals iedereen weet, verloopt die zoektocht naar technische werknemers niet van een leien dakje.”
“Misschien nog dit … Bij Melotte geloven we sterk in de evolutie van het 3D-metaalprinten. De vraag is evenwel op welke schaal die technologie zal doorbreken. Wij hebben nog niet zo lang geleden geïnvesteerd in een nieuwe metaalprinter. De eerste opdracht nu is om deze investering te rentabiliseren“, besluit Perremans.

GERMOND

GERMOND

LODEWIJK DE RAETLAAN 59
8870 IZEGEM-KACHTEM
+3251310672
+3251312169
meer info
Meer info

Bedrijfsinfo

Germond NV levert hoogkwalitatieve metaalbewerkingsmachines en tooling voor de verspanende metaalindustrie.

Wij zijn exclusief agent van volgende high-end producenten : Doosan Infracore Machine ToolsIbarmia (www.ibarmia.com)Correanayak (www.correanayak.euFATKennametal, ...

We werken samen met strategische partners om u een turnkey-oplossing te kunnen aanbieden : Fastems (www.fastems.com)AMFCellroRobojob (www.robojob.eu), ...

Aarzel niet ons te contacteren voor uw productievraag. Onze medewerkers helpen u graag verder !  

Bekijk ook hier zeker enkele van onze laatst geïnstalleerde projecten !  

Installatie van machines - herstellingen bij de klant

Installatie van nieuwe of tweedehands machines

Wij kiezen er voor om u niet enkel een product, maar een volledig pakket aan te bieden. Deze toegevoegde waarde vindt u in de begeleiding voor aankoop door onze commerciële dienst, alsook in de begeleiding en opleiding na verkoop door onze technische dienst.

Onze technische dienst staat paraat voor :

  • installatie van nieuwe en tweedehands machines bij de klant
  • interventies bij technische storingen
  • preventief onderhoud
  • verhuis of verplaatsen van machines

Download hier onze service-aanvraag en de bijzondere voorwaarden

Helpdesk - opleidingen - eigen werkplaats

Helpdesk

Onze helpdesk wordt bemand door ervaren technici en ingenieurs en staat iedere werkdag paraat voor mechanische en technische ondersteuning, alsook voor al uw vragen ivm programmering.

U kunt onze helpdesk bereiken op ons algemeen nummer 051/31.06.72.

U kunt bij Germond ook terecht voor open en op maat verzorgde opleidingen. Als Qfor-gecertifieerd bedrijf, komen deze opleidingen in aanmerking voor een subsidie van de Vlaamse Overheid via de KMO-portefeuille ! Meer info vindt u op de pagina'Opleidingen'.

Germond beschikt tevens over een eigen werkplaats om klein handgereedschap en kleine machines in regie te herstellen.


  •