naar top
Menu
Logo Print

Post-processing van AM-werkstukken wordt volledig geautomatiseerd

RapidFinish van Rösler Group brengt verschillende oplossingen samen
magazine

Om op een veilige en efficiënte wijze aan de toenemende eisen van de oppervlaktekwaliteit van geprinte werkstukken te voldoen, heeft Rösler samen met Hirtenberger Engineered Surface een nieuw systeem voor de automatische nabewerking en afwerking van 3D geprinte werkstukken geproduceerd: de RapidFinish.
RapidFinish van de Rösler Group brengt verschillende oplossingen samen. Componenten gemaakt van metaal hebben meestal een ondersteunende structuur en bevatten sporen van gesinterde metaaldeeltjes wanneer ze uit de printer komen. Bovendien voldoet de hoge oppervlakteruwheid niet aan functionele of decoratieve eisen die aan de componenten worden gesteld. Een nabewerking en verfijning van de oppervlakken is daarom onmisbaar. Dat wordt nog vaak handmatig gedaan, ten koste van het snelheidsvoordeel van AM-processen en de productiviteit.
Om deze tekortkoming tegen te gaan en het gebruik van additief vervaardigde onderdelen te bevorderen, hebben Hirtenberger Engineered Surface en Rösler een oplossing ontwikkeld voor de volledig geautomatiseerde post-processing. Dat bestaat uit een ‘plug-and-play’-systeem waarin verschillende verwerkingsmethoden in combinatie worden ingezet met de oppervlaktebewerking van Rösler. De onderdelen worden rechtstreeks uit de printer of na een warmtebehandeling van de machine ingevoerd en naar de gestelde eisen bewerkt.
In een eerste stap worden steunstructuren en gesinterde metaaldeeltjes verwijderd en de oppervlakten afgevlakt. De tweede stap is het hoogglans polijsten. Hierdoor worden op het oppervlak zeer gladde oppervlakken bereikt zonder verlies van scherpte. Na het bewerkingsproces verlaten de onderdelen het systeem en kunnen ze onmiddellijk verder worden verwerkt of verpakt zonder verdere behandeling of reiniging.
De nieuwe oplossing kan worden gebruikt voor alle gebruikelijke kunststoffen, metalen en metaallegeringen die voorkomen in AM.

ROSLER

ROSLER

REGGESTRAAT 18
5347 JG OSS
+31412646600
-