naar top
Menu
Logo Print

METAAL SERVICE DASSEN STAP DICHTER BIJ VOLLEDIG AUTONOME PRODUCTIE

Nieuwe fiberlasersnijmachine met geautomatiseerd handlingsysteem van Bystronic

Zich onderscheiden zit vastgebeiteld in het DNA van Metaal Service Dassen BV. Dat uitgangspunt slaat niet enkel op de klanten en eigen medewerkers van het metaalverwerkend bedrijf, maar tevens op kwaliteit en snelheid – en daarmee tevredenheid bij de aflevering van orders, eventueel zelfs als 24 uursservice. Dit ondanks een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers, kleine en grote platen in verschillende materiaalsoorten en diverse diktes, zowel bij stukwerk als grote series. Daarvoor rekent de firma uit Maastricht voor het beladen en ontladen van de lasersnijmachine op de ByTrans Extended, een geautomatiseerd handlingsysteem.

Metaal Service Dassen in een notendopMETAAL SERVICE DASSEN BV

Bij ons bezoek aan Metaal Service Dassen BV in Maastricht werden we met open armen ontvangen op de nieuwe locatie, die sinds januari 2019 in gebruik werd genomen. Meteen was duidelijk dat het bedrijf zich in een groeifase bevindt en beide directeurs Hans Dassen en Karin Ramak zich waar mogelijk bewust willen onderscheiden ten opzichte van concurrerende bedrijven in de sector. Een filosofie die ze op basis van hun eigen ervaring hebben gekozen. Zoals klanten veel waarde hechten aan betrouwbaarheid in alle opzichten, verwachten zij dat op hun beurt ook van hun leveranciers. Metaal Service Dassen is een relatief jong en klein familiebedrijf, dat zichzelf omschrijft als ‘onestopshop’-toeleverancier binnen het pro­ductieproces rond plaatwerk op maat, in staal, rvs, aluminium, koper(legeringen), gegalvaniseerde plaat en cortenstaal. CNC- laser- en plasmasnijden tot 12 x 3 m met automatische markeerunit, kanten tot 6 m, lassen, markeren, boren, tappen, afbramen en af­schuinen of soevereinen. Alles wordt aan­gestuurd vanuit het gekoppelde bedrijfssoft­waresysteem, incl. simulatiepakket. De me­cha­nische (na)bewerkingen en het finishen zoals coaten hebben volgens afspraak al extern plaatsgevonden, wanneer de eindproducten volgens specificaties worden afgeleverd. Waar nodig haalt Metaal Service Dassen zelfs iteratief stappen uit de hele produc­tieketen, wat de opdrachtgever extra ontzorgt.

Het geautomatiseerde handlingsysteem ByTrans Extended  voor het parallel beladen en ontladen van platen,  gesneden eindproducten, halfproducten en restmateriaal
Het geautomatiseerde handlingsysteem ByTrans Extended
voor het parallel beladen en ontladen van platen,
gesneden eindproducten, halfproducten en restmateriaal

BYSTAR FIBER 4020 (6 KW)

Terwijl de renovatie van het pand aan de buitenkant nog volop aan de gang is, werd er op het nieuwe adres kortgeleden een moderne, efficiënte en hoogproductieve laser­snijmachine geïnstalleerd, opgeleverd en in gebruik genomen. Ook daarin wilde directeur Hans Dassen zich onderscheiden, wat leidde tot de keuze voor de ByStar Fiber 4020 van Bystronic met 6 kW laservermogen, om zo­doende eveneens minder gangbare afmetingen uitgangsplaat te kunnen snijden van 4.000 x 2.000 mm. Daarmee verdubbelt het bewerkingsvlak ten opzichte van normale versies tot een respectabele 8 m². “Aan de lasersnijmachine koppelden we een solide geautomatiseerd handlingsysteem ByTrans Extended, voor het parallel beladen en ont­laden van platen, gesneden eindproducten, halfproducten en restmateriaal, als­mede het wisselen van de verschillende tafels en cassettes”, klinkt het. Het bijhorende koelsysteem en de dampafzuiging staan op een bovenliggend bordes opgesteld.

SNIJCAPACITEIT DRASTISCH VERHOGEN

“We hebben bij onze jongste aankoop vooral bewust gekeken naar een lasersnijmachine uit de A-categorie, om de snijcapaciteit van ons bedrijf in één keer drastisch te verhogen bij een gelijkblijvende bezetting”, vertelt Hans. “Daarbij kwam in de selectieprocedure al snel de efficiënte fiberlasersnijmachine in beeld, eerder dan een traditionele CO2-laser die enkel nog bij dikkere platen voordeel oplevert.” Geavanceerde fiberlasers vormen op dit moment het snelste en meest flexibele type laser met hoge rentabiliteit, productiviteit en een amper ruwere snede over het hele spectrum, zowel wat afmetingen en materiaalsoorten betreft als de binnen het bedrijf gangbare plaatdiktes. “Lasersnijden gaat vandaag zo snel dat zelfs een deel van het ponsen van gaten is weggeconcurreerd”, vult Erik Goven van Bystronic aan.

“Bij de keuze voor onze lasersnijmachine gingen we op zoek naar een betrouwbare en in de buurt beschikbare service, vooral belangrijk wat betreft onderdelen en garantie. Die hoge zekerheid gaf de doorslag”, zegt Hans.

DUURZAAM EN TOEGANKELIJK

Minstens zo belangrijk is de hogere duurzaamheid, doordat de fiberlaser extreem zuinig omspringt met toegevoerde elektrische energie (laserrendement ̴ 30%). Bovendien vergt de fiber nauwelijks onderhoud of wisseldelen, onder andere door het ontbreken van een periodiek te vervangen lasergasvulling en kwetsbare optieken.

Directeurs Hans Dassen en Karin Ramak voor de standalone ByStar Fiber lasersnijmachine met laserbron van 6 kW
Directeurs Hans Dassen en Karin Ramak voor de standalone ByStar Fiber lasersnijmachine met laserbron van 6 kW

“De ByStar, die zich intussen in de praktijk be­wezen heeft, heeft als bijkomend voordeel – behalve een aantrekkelijke en volledig afschermende designkap – dat dit type als een van de weinige een onbelemmerde zijdelingse toegang garandeert via een interlocked schuifdeur direct naast de besturingsconsole”, vertelt Erik. “Dit over de hele lengte van de snijtafel en in combinatie met de hoogdynamisch lineair aangedreven brug boven het bed uitgevoerd als lichte en toch robuuste driehoekige configuratie.”

Verder opvallend is het touchscreen, dat samen met de handunit op een operatorvriendelijke en intuïtieve manier toegang tot de normale bedieningssoftware verleent, met databank voor materialen, ByVision Cutting snij- en insteektechnologie (volledig beheersbaar, zelfs onder ‘licht uit’-situaties) en aansturing van de overige machinefuncties. Metaal Service Dassen beschikt op het compleet uitgeruste machinesysteem over vrijwel alle extra opties uit het aanbod van Bystronic, zoals een nozzlewisselaar, detectiecamera, automatische focussering enz.

GEAUTOMATISEERD HANDLINGSYSTEEM

Het geautomatiseerde handlingsysteem ByTrans Extended paste naadloos in de toekomstvisie van Metaal Service Dassen, inclusief twee losse cassettes met maximaal laadgewicht van 4 ton. Meer cassettes geven de lasersnijmachine één op één een aanzienlijk verhoogde autonomie, wat een meerwaarde betekent in de praktijk. De cassettes kunnen gebruikt worden voor de aanvoer van materiaal, maar ook voor het afleggen van onderdelen die gesneden zijn en gesorteerd worden door de zuignappen.

Bijzonder is de mogelijkheid om in principe een kunststoffolie te plaatsen tussen opeen­volgend te bewerken platen. Dat is gunstig, zodra men enerzijds beschadigingen op krasgevoelige oppervlakten van bijvoorbeeld roestvast staal wil voorkomen en er anderzijds ook naar streeft om het storingsvrij uitnemen van kleinere, mogelijk in elkaar hakende, geneste onderdelen te vergemakkelijken. Zo komt de geautomatiseerde, manarme produc­tie binnen bereik, met in de toekomst zelfs de mogelijkheid te verlengen tot ploegendienst.

Een voorbeeld van enkele afgewerkte producten op de ByStar Fiber 4020 fiberlasersnijmachine
Een voorbeeld van enkele afgewerkte producten op de ByStar Fiber 4020 fiberlasersnijmachine

GECERTIFICEERDE DIENSTVERLENING

“Wie als plaatbewerker vandaag op niveau mee wil doen in de branche, kan vrijwel niet om een certificering heen”, volgens Metaal Service Dassen, dat NEN 1090-1-2400-A943 is gecertificeerd. Vrij uniek en onderscheidend is dat het bedrijf mag herwaarmerken onder NEN-EN 10204:2004-certificering. Nogal wat bedrijven eisen een dergelijke ver doorgevoerde traceability per set of zelfs per afzonderlijk product. In de plaatwerksector dus ten aanzien van onder andere de materiaalherkomst, plaatspecificatie, batchkenmerken, insteeknummer, gebruikte machines en bewerkingstechnologie. “Dankzij onze eigen expertise in construeren met plaat en prak­tische ervaring met laser- en plasmasnijden en kanten, wordt – vaak op eigen initiatief – samen met de klant bekeken hoe de desbetreffende component uit minder delen of zelfs uit één stuk kan worden gefabriceerd”, aldus Hans. “Met behulp van slimme software is zo economisch, technisch en logistiek tijd en geld te winnen door eliminatie van montagewerk, lasmallen en aantal onderdelen.”

BYSTRONIC

BYSTRONIC

+31184611020
-