naar top
Menu
Logo Print

EFFICIËNTER WERKEN DANKZIJ
BUIGHULPEN EN UNIFORME SOFTWARE

Alweer nieuwe Bystronic-machine bij Laser Works

Bij Laser Works in Merelbeke, een divisie van thyssenkrupp, doen ze aan plooien en lasersnijden. Dat is precies de corebusiness van Bystronic. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het machinepark hier hoofdzakelijk rood kleurt. De nieuwste aanwinst is de Xpert 200, een plooibank voor de bewerking van platen tot 4 m lengte. “Deze machine biedt ons een grote efficiëntiewinst op diverse vlakken. Vooral de buighulpen en het feit dat de hele productie door de uniforme software nu in één flow gebeurt, maken het verschil voor ons”, zegt site en product manager Olivier Goubau. De machine vervangt een eerdere 4 m-plooibank.

Laser Works in een notendopTECHNOLOGIEBEDRIJF

thyssenkrupp is een van de grootste techno­logiebedrijven ter wereld, met thuisbasis in het Duitse Essen. Momenteel is men bezig met de opsplitsing in twee zelfstandige, beursgenoteerde bedrijven: thyssenkrupp Industrials en thyssenkrupp Materials. Dit moet afgerond zijn tegen oktober 2019.

Laser Works

thyssenkrupp Materials Belgium telt vier vestigingen: twee in Lokeren, één in Luik en één in Merelbeke. Die laatste – de divisie Laser Works – is een toeleverancier van lasersnijwerk en CNC-plooiwerk en stelt 18 mensen tewerk. Hun afgewerkte stukken komen voornamelijk terecht in de verschillende divisies van het bedrijf zelf, in de automotive industrie, energiesector of machinebouw, maar ook bij architecten of kunstenaars.

STERK VERTEGENWOORDIGD

“Ons bedrijf is opgericht in 1992. Toen zaten we nog niet onder de thyssen-vleugels, maar waren we een klein familiebedrijfje. Op dat moment hadden we hier al een Byflex buis- en plaatlasersnijmachine van Bystronic, als eerste krachtpatser in ons machinepark. Die heeft ons uiteindelijk groot gemaakt”, knipoogt site en product manager Olivier Goubau.

“Om dus maar te zeggen dat wij al sinds jaar en dag vertrouwd zijn met deze machines. Ondertussen hebben we hier maar liefst 6 bewerkingsmachines van hen staan. Concreet gaat het om 4 lasersnijmachines – 3 CO2‘s en 1 fiber – en 2 plooibanken: de Xpert 40 voor platen tot 1 m en de Xpert 200 tot 4 m.”

Bij Laser Works zijn ze al lang overtuigd van de troeven van Bystronic. Zij investeerden als eersten in de Benelux in een Xpert 40 plooibank, die er nu nog steeds staat. Daarnaast staat de Xpert 200
Bij Laser Works zijn ze al lang overtuigd van de troeven van Bystronic. Zij investeerden als eersten in de Benelux in een Xpert 40 plooibank, die er nu nog steeds staat. Daarnaast staat de Xpert 200

4 METER, 200 TON

Die laatste, een 200-tonner, is de nieuwste investering van het bedrijf, ter vervanging van een 4 m-plooibank van een ander merk.

Uniforme software

“Voorheen moesten we telkens omschakelen naar hun software, waardoor we veel tijd verloren en niet efficiënt konden werken. Nu krijgen we de ontvouwing van het ontworpen 3D-model, het te volgen snijpad en het plooiprogramma in één traject, omdat alles op Bystronic-machines met dezelfde software gebeurt. Hiermee stijgt ons werkcomfort en kunnen we een grote tijdwinst realiseren. Daardoor kunnen we een scherpere prijs aanbieden en staan we finaal dus concurrentieel sterker”, weet Goubau.

Feedback

“Bovendien kan de operator als eindverantwoordelijke feedback over het gemaakte werkstuk terugsturen naar het originele ontwerpprogramma. Wanneer hetzelfde werkstuk na verloop van tijd opnieuw wordt opgeroepen, zal die verbetering meteen in rekening worden gebracht“, gaat hij verder.

Buighulpen

Ook hardwarematig zijn er voordelen door de uniformiteit, want de plooigereedschappen zijn uitwisselbaar tussen beide plooibanken. “En ook hier boeken we opnieuw een tijd- en kostenwinst, want voor de zware platen zijn er twee buighulpen die automatisch mee­bewegen tijdens het plooien. Hiermee sparen we overigens niet alleen manuren uit, maar natuurlijk ook mankrachten. Hiermee verloopt het werk veel ergonomischer en efficiënter”, stelt de site en product manager.

Een groot voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. De te volgen stappen zijn duidelijk weergegeven op de HMI, zodat zelfs interim-krachten meteen aan de slag kunnen
Een groot voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. De te volgen stappen zijn duidelijk weergegeven op de HMI, zodat zelfs interim-krachten meteen aan de slag kunnen

Besturing

Nog een belangrijk verschilpunt met de vorige plooibank is de gebruiksvriendelijkheid van de besturing voor de operatoren.

“Als we hier pieken in de werkdruk moeten opvangen, zijn we genoodzaakt om interim-krachten in te roepen. Met de andere machine hadden zij een opleiding van een paar dagen nodig, wat ons opnieuw tijd en geld kostte. De nieuwe machine is echter zo intuïtief dat iedereen er na een halfuurtje mee aan de slag kan. De te volgen stappen staan perfect weergegeven op de HMI, waarop je ook kan inzoomen en draaien.”

Veiligheid

Maar vertrouw je dan wel dat nieuwelingen meteen aan die 200-tonner staan te werken? “Je moet echt al je best doen om hierop iets fout te doen”, maakt Goubau zich sterk. “Bovendien zijn er camera’s ingebouwd die erover waken dat er bijvoorbeeld geen twee stukken op elkaar liggen of dat er een vinger tussen de gereedschappen beweegt. Zou dat wel het geval zijn, dan wordt de machine meteen stopgezet. Dat geeft een geruststellend gevoel, zeker voor het interim-personeel.”

Hoekcontrole

Ook de nauwkeurigheid is natuurlijk een belangrijk punt. Daarvoor heeft de Xpert een dynamische bombering, die wordt gestuurd door het meten van de perskracht met druk­sensoren die 200 metingen per seconde verwerken. Dit gebeurt in combinatie met LAMS: het ‘laser angle measurement system’. Een hoekcontrole, via een laserstraal tussen beide uiteinden van de plooibank. Geen nieuwe technologie, maar ze wordt wel altijd beter en sneller.

“Hebben we een perfecte hoek nodig voor een veeleisende klant, dan kan dit systeem de terugvering van de plaat meten bij een kleine afwijking, nadat het materiaal kort was losgelaten. Zo kan het verschil dan in een tweede plooibeweging worden bijgesteld. Bij seriewerk kunnen we dit opslaan, zonder dan telkens die hoekcontrole opnieuw te moeten uitvoeren”, legt Goubau uit.

De buighulpen bewegen mee tijdens het plooien.  Ze nemen het belastende werk over van de operatoren
De buighulpen bewegen mee tijdens het plooien. Ze nemen het belastende werk over van de operatoren

EVALUATIE

Uiteraard ging het bij deze investering om meer dan de machine zelf. Voor Laser Works is ook de service voor, tijdens en na de verkoop van belang.

Geen verrassingen

“Met Bystronic hadden we dus al eerdere positieve ervaringen. Wat hen echt onderscheidt, is de technische kennis van hun medewerkers. Er zijn ook telkens duidelijke afspraken en weinig verrassingen of risico’s. Zo checkten ze voor een vlotte installatie op voorhand of onze betonvloer wel sterk genoeg is en hoe het zit met onze elektriciteit. Dat zijn zaken die ik zeker apprecieer”, zegt Goubou.

Service

“Doordat onze operatoren al vertrouwd waren met hun machines, hebben we voor de opleiding bij de ingebruikname wat dieper kunnen graven. We hebben ook een servicecontract, want ook over het geplande onderhoud of hun niet-geplande interventies zijn we heel tevreden. Dit alles leidt tot een blijvende, goeie samenwerking”, besluit de site en product manager.

BYSTRONIC

BYSTRONIC

+31184611020
-