naar top
Menu
Logo Print

MEER FLEXIBILITEIT DANKZIJ GOED GEOLIEDE MENAGE A TROIS

Machinefabrikant Mazak verbindende factor tussen DSK en Erpa

Yvan Dugardein (links)en Andy Veryser (rechts)Erpa en Algemene Mekaniek Desmet Kris (DSK), allebei verspanende bedrijven. Het ene met een focus op stukwerk en series - weliswaar zelden groter dan 400 stuks - het andere op stukwerk en herstellingen; het ene met een machinepark voor grotere stukken, het andere houdt het wat draaiwerk betreft op een diameter van 350 mm. Kortom: perfect complementair, had ook Kurt Vanwynsberghe begrepen. Toen de eigenaar van Erpa hoorde dat DSK te koop stond, aarzelde hij niet. Wat de overname nog mooier maakte, was dat beide bedrijven zweren bij de kwaliteit van Mazak. Qua inwisselbaarheid van programma's en operatoren biedt dat veel mogelijkheden. Een goed geoliede ménage à trois was geboren.

TWEE BEDRIJVEN VINDEN ELKAAR WONDERWEL

Erpa

Aan de wieg van Erpa staat Georges Vanwynsberghe, grootvader van Kurt. Hij was hoefsmid van opleiding, maar zette al snel de stap naar de verkoop van tractoren. Door ook het onderhoud en de herstellingen daarbij op te nemen en de bijbehorende investeringen te doen in een draaibank en freesmachine, rolde het bedrijf als vanzelf de wereld van de verspaning binnen. Toen de tweede generatie het overnam, liet men de niche van de tractoren en vrachtwagens beetje per beetje los, om te evolueren naar een algemeen, industrieel toeleveringsbedrijf met een veel breder actieterrein dan vroeger en een machinepark dat niet alleen gericht is op verspaning, maar ook plaatwerk en laswerk aankan.

Erpa en DSK in een notendopDie niet-alledaagse combinatie is organisch gegroeid, enerzijds vanuit de vraag van klanten om totaalprojecten af te leveren, anderzijds vanuit de wens om niet afhankelijk te zijn van derden voor het plaatwerk dat bij veel van die projecten komt kijken. “Voor de projecten vertrekken we meestal van de tekeningen die ons worden doorgestuurd. Misschien is dat de volgende stap, maar voorlopig komt het nog niet zo vaak voor dat klanten ons al in de ontwerpfase betrekken en vragen om mee te denken met hun project, al gebeurt het wel af en toe", vertelt Andy Veryser, productieverantwoordelijke bij Erpa.
Vandaag staat met Kurt Vanwynsberghe de derde generatie aan het roer en wordt er, afgaand op de investeringen in de infrastructuur, het machinepark én de ICT - getuige het ERP-systeem Profit+ dat zowel alle processen als de administratie stroomlijnt en op elkaar afstemt - duidelijk naar de toekomst gekeken.

Algemene Mekaniek Desmet Kris

Eveneens verspaning, maar wel een heel ander profiel. Met als kernactiviteit dringende herstellingen ziet de werkweek er bij DSK veel grilliger uit. Onvoorspelbaarheid troef. Als een as breekt of een ander cruciaal onderdeel het laat afweten, moet die as of dat onderdeel zo snel mogelijk hersteld worden, bij voorkeur diezelfde dag nog. Men moet met andere woorden in staat zijn om zeer kort op de bal te spelen. Dat heeft vanzelfsprekend een impact op de planning: die is eerder gericht op de korte termijn. Eigenlijk heeft het bedrijf zijn hele organisatie afgestemd op een maximale flexibiliteit. Naast de planning moet je ook denken aan het voorraadbeheer van de materialen, de keuze voor programmeren aan de machine, het machinepark zelf … “Precies om snel te kunnen reageren, behouden we ook enkele conventionele machines om de stukken snel te kunnen voorbereiden. Om die reden programmeren we ook aan de machines. Dat gaat vaak sneller, tenzij je met complexe stukken te maken hebt", vertelt Yvan Dugardein, productieverantwoordelijke bij DSK. Maar laat je niet misleiden: het machinepark, bestaande uit twee CNC-freesmachines en drie CNC-draaibanken van Mazak (waarvan twee met aangedreven gereedschappen), is uitermate state of the art. Neem de VTC 800/30 SR, een vijfassige freesmachine uitgerust om zelfs simultaan werk aan te kunnen. Van automatisering is weliswaar geen spoor, maar dat hoeft ook niet, aangezien er van seriewerk geen sprake is.

Ideale combinatie

Beide bedrijven zweren bij de kwaliteit van Mazak.Qua inwisselbaarheid van programma's en operatoren biedt dat veel mogelijkheden
Beide bedrijven zweren bij de kwaliteit van Mazak.Qua inwisselbaarheid van programma's en operatoren biedt dat veel mogelijkheden

Enkele jaren geleden heeft Kurt Vanwynsberghe DSK overgenomen. In de eerste plaats om zijn afzetmarkt uit te breiden, maar ook omdat Erpa en DSK volgens hem zo complementair zijn. Neem bijvoorbeeld het machinepark. De capaciteit van DSK en Erpa op het vlak van frezen is vergelijkbaar, namelijk 3000 mm x 800 mm, maar qua draaien houdt het bij DSK op vanaf een diameter groter dan 350 mm, terwijl de Mazak Quick Turn 35 N van Erpa tot 400 mm gaat en de Integrex 35 Y - een draaibank met een volwaardige freesspindel - voor kopdraaiwerk een diameter van 500 mm aankan. Ook wat het soort werk betreft, vullen beide bedrijven elkaar mooi aan: stukwerk en (dringende) herstellingen voor DSK, de grotere projecten en seriewerk voor Erpa. Het is niet toevallig dat Erpa wel al in automatisering heeft geïnvesteerd, in de vorm van een palletwisselaar (met twee tafels) en twee robots, één handlingrobot die de stukken in de machine steekt en ze na het bewerken in patronen aflegt en één robot die de uit de buizen gezaagde ringen schoonblaast.

Maar de samenwerking biedt nog veel meer voordelen, niet het minst op organisatorisch vlak. “Door de samenwerking kunnen we nog flexibeler en sneller inspelen op de vraag van de klant. Heeft de ene geen tijd, dan springt de andere bij; als Erpa toevallig een bepaald materiaal of gereedschap niet meer op voorraad heeft, is de kans groot dat wij dat wel nog in huis hebben", vertelt Yvan. Andy Veryser beaamt: “Erpa mikt breed, dat wil zeggen dat we niet alleen series, maar ook stukwerk doen en inzake planning durven die twee soorten van opdrachten wel eens te botsen. Dan is het handig dat je kunt terugvallen op een back-up. Dat geldt ook in de omgekeerde richting."

“DE STURING VAN DE MACHINES VAN MAZAK IS LOGISCH OPGEBOUWD, WAARDOOR WE SNEL KUNNEN PROGRAMMEREN EN DE BEWERKING KUNNEN OPVOLGEN"

DE FACTOR MAZAK

Bij een overname spelen verschillende factoren mee, maar het feit dat zowel Erpa als Algemene Mekaniek Desmet Kris alleen met Mazak-machines verspaant, heeft de beslissing (minstens een beetje) vergemakkelijkt.

Uitwisselbaarheid

Doordat beide bedrijven vertrouwd zijn met de visie van de bekende, Japanse machinefabrikant en de machineparken elkaar deels overlappen, kan er volop aan uitwisseling worden gedaan. Ze hebben de sturingen gemeen, dus de bewerkingsprogramma's kunnen perfect uitgewisseld worden als dat nodig is. Bovendien hoeven de operatoren niet aan andere sturingen of denkwijzen te wennen, wat alleen al aan opleiding hopen tijd bespaart. De operatoren kunnen ook even gemakkelijk in beide bedrijven worden ingezet. Bij pieken of in het geval dat er om welke reden dan ook - ziekte, verlof - ergens een operator te kort is, kan dat snel worden opgelost: er komt gewoon een operator.

 BedieningspaneelSuper gebruiksvriendelijk

Als we vragen waarom er voor Mazak wordt gekozen, dan komen meteen de kwaliteit van de machines en de service na verkoop naar boven. Maar op een concreter niveau is Yvan Dugardein vooral onder de indruk van het gebruiksgemak van de sturingen. “Alles zit zeer logisch in elkaar, zelfs in die mate dat onze werkvolgorde min of meer dezelfde logica volgt. Net omdat de sturing zo logisch is opgebouwd, kan je ook snel programmeren. Spiebaanfrezen in tien minuten? Met de Mazak-sturing is dat mogelijk. De dialoogsturing begeleidt je stap voor stap, er zijn geen complexe G-codes meer nodig en tal van handige functies maken dat je echt vlot kunt programmeren. In Mazatrol kun je bijvoorbeeld snel ISO-procedures oproepen en de simulatiemogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid. Op het bedieningspaneel kan je ook goed volgen welke bewegingen de verschillende assen zullen maken, zodat je je eerste werkstuk perfect kunt maken door gewoon naar het scherm te kijken. Daarnaast stelt de sturing zelf gereedschappen en snijparameters voor. Die zijn weliswaar theoretisch - de sturing kan niet weten hoe stabiel de opspanning is - maar dat helpt toch. Handig is ook dat manuele optimalisaties automatisch door de sturing worden meegenomen en onthouden voor de volgende keer."

Meer en meer hogevoedingsfrezen

Ook bij Erpa en DSK evolueert men meer en meer richting hogevoedingsfrezen. De Mazak-machines, zeker de twee VTC's, zijn daar ook uitstekend voor uitgerust. “Dat behelst alles", zegt Dirk Vermeulen, die Mazak vertegenwoordigt. “Het gaat over de sturing, de motoren, de dynamiek van de machine, de bouw … alles moet op elkaar zijn afgestemd. VTC staat trouwens voor 'Vertical Travelling Column', wat betekent dat de tafel vaststaat en het de kolom is die de bewegingen maakt. Daardoor kan je compact bouwen en dat is iets wat in het geval van Erpa en DSK, met stukken tot drie meter, toch belangrijk wordt." “Wat ook in die keuze heeft meegespeeld," pikt Yvan Dugardein in, “is dat je bij een bewegende tafel veel meer moet gaan nadenken over de opspanning."

TOEKOMST

Yvan Dugardein draait letterlijk en figuurlijk al verschillende jaren mee in de sector en misschien wel de grootste verandering in die periode, volgens hem, is dat de leveringstijden steeds korter worden. In die context zijn flexibiliteit en het snel kunnen reageren enorme troeven. De overname en de samenwerking tussen Erpa en DSK die daaruit is voortgevloeid, hebben beide bedrijven in dat opzicht sterker gemaakt en de eenduidige keuze voor Mazak heeft dat proces vergemakkelijkt.

En wat in de toekomst? “De Mazak-sturing biedt heel veel mogelijkheden om de verspaningsprocessen te versnellen, door het troïchidaal frezen als strategie toe te passen bijvoorbeeld. Dat zorgt voor een serieus verschil in afwerking en de levensduur van de gereedschappen wordt er ook significant door verlengd. Daar moeten we nog meer naar evolueren", schetst Andy Veryser een van de groeipistes.

YAMAZAKI MAZAK

YAMAZAKI MAZAK

GRAUWMEER 7
3001 LEUVEN
+3216391611
+3216391707
www.mazak.eu