naar top
Menu
Logo Print

De sector van het 3D-printen in cijfers

Steeds meer wetenschappelijk publicaties over Additive Manufacturing
magazine

Onderzoekers van de Roemeense Braþov universiteit hebben een scientometrische studie gedaan over additive manufacturing. Scientometrie is de wetenschap waarin cijfermateriaal over wetenschappelijke activiteiten worden verzameld. In dit geval wetenschappelijke en technische artikels uit de Web of Science database van Clarivate Analytics. De universiteit bestudeerde additive manufacturing vanaf zijn ontstaan zo’n 35 jaar geleden.
Het aantal publicaties stijgt ieder jaar sterk. In 1983, het jaar van het ontstaan van AM, was er welgeteld één publicatie. In 2010 waren er al 174 publicaties wereldwijd genoteerd, in 2017 was dat maar liefst 3275, een recordaantal. 40% van die publicaties komen uit het vakgebied engineering. Het zal niemand verbazen dat de Verenigde Staten het land is met het meeste publicaties. Toch is de publicatie met het meeste impact van een ander land, namelijk Singapore. Het artikel ‘Additive Manufacturing Technologies: Rapid Prototyping to Direct Digital Manufacturing’ van I. Gibson uit 2012 telt namelijk 3329 citaties.
Op het vlak van het aantal bedrijven die zich bezighouden met 3D-metaalprinters loopt opnieuw de VS op kop, gevolgd door Duitsland en China. Zij hebben respectievelijk elf, vijf en drie 3D-printondernemingen. 60% van die ondernemingen bestaan nog geen twintig jaar en 30% minder dan tien jaar. Sommige ondernemingen bestonden voor de 3D-printing en hebben zich die technologie later eigen gemaakt zoals bij HP.
Andere bedrijven zijn ontstaan uit de fusie van twee andere bedrijven die voor 3D-printing de competenties hadden, zoals AddUp, die ontstaan is uit Michelin en Fives. Verder zijn er ook nog klassieke start-ups, spin-offs van bedrijven en spin-offs van universiteiten. Zo’n 20% van de onderneming zijn gegroeid uit universiteiten en zowat de helft zijn spin-offs van ondernemingen.

SIRRIS

SIRRIS

+3293451377
+3292645848