naar top
Menu
Logo Print

Europa werkt aan regelgeving 3D-printen

3D-printing en bescherming van de intellectuele eigendom
magazine

3D-printen is voor de EU een technologiegebied met hoge prioriteit, vooral door de voordelen inzake industriële vooruitgang. Daartegenover doet dit wel specifieke kwesties rijzen op juridisch en ethisch vlak. Onlangs heeft de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement de invoering van regelgeving voor 3D-printtechnologieën besproken in een werkdocument. Daarin worden een aantal stappen omschreven rond intellectueel eigendom en burgerlijke aansprakelijkheid .

HP Labs ontwikkelde in die geest een identificatie- en authenticatieplatform om namaak en piraterij van geprinte objecten tegen te gaan zonder de vereiste om andere identificatiecodes toe te voegen. Eerst wordt daar vooraf bij het ontwerp een vakje van het object aangewezen voor digitale markering. Na het printen van een component wordt dat door een robot geanalyseerd om de plaats van het merkteken te identificeren. Uiteindelijk wordt de zone opgemeten met een scanner met zeer hoge resolutie.

Om diefstal van intellectueel eigendom tegen te gaan lanceerde het online platform Treatstock de gratis tool ‘Watermark 3D’. Wanneer iemand vermoedt dat zijn model illegaal wordt gedownload en opgeladen, kan die de .STL invoeren op de Watermark 3D-site en via zijn paswoord het watermerk en de eventuele fraude zichtbaar maken.

Over het algemeen staat Europa echter terughoudend tegenover de invoering van nieuwe regelgeving, omdat in dit stadium de voordelen van deze technologie zwaarder doorwegen dan gerechtelijke risico's.

SIRRIS

SIRRIS

+3293451377
+3292645848