naar top
Menu
Logo Print

ALLES-IN-EEN OPLOSSING VOOR OPTIMAAL WERKCOMFORT

LASE Group investeert in multifunctioneel klimaatsysteem van Colt International

LASE Group uit Herk-de-Stad is een machinebouwer voor de automobielindustrie. Om een zekere meerwaarde te creëren voor zijn medewerkers, vindt zaakvoerder Gert Peetersem het belangrijk dat zij in de beste omstandigheden aan de slag kunnen. Daarom koos hij voor een grote lichtstraat in de nieuwe productiehal, waar sinds kort ook een klimaatsysteem van Colt International geïntegreerd is. Dat garandeert een optimale werktemperatuur het hele jaar door, draagt bij aan de gezondheid van het personeel en maakt deel uit van het brandbeveiligingssysteem. “Het is een alles-in-één oplossing die ons vele voordelen oplevert", stelt Peetersem.

 

'TURNKEY SOLUTIONS IN AUTOMATION'

Het luchtverdeelsysteem is zo ingebouwd dat er geen dode zones door de rolbruggen ontstaan
Het luchtverdeelsysteem is zo ingebouwd dat er geen dode zones door de rolbruggen ontstaan

LASE (Labor Aiding Systems Europe) bedenkt en fabriceert geautomatiseerde machines waarmee auto-onderdelen kunnen worden geproduceerd. Het Limburgse bedrijf is daarvoor wereldwijd actief in vier domeinen: 'automotive interior systems', 'outside plastics', 'fuel systems' en 'drive trains & axles'. Naast de specialisatie en het exportgerichte karakter onderscheidt de machinebouwer zich ook door alles in eigen huis te doen.

“Bij een automatiseringsproject willen wij de volledige controle bewaren, van a tot z, wat een uitzonderlijke manier van werken is in onze branche", zegt zaakvoerder Gert Peetersem. “Daarvoor beschikken we over een sterk team van mechanische en elektrische ingenieurs, programmeurs en operatoren voor de CNC-bewerkingscentra, lasapparaten, plooibanken en plaatbewerkingsmachines."

 

DRIEVOUDIG VOORDEEL

In de nieuwe productiehal, waar vooral las- en snijwerkzaamheden plaatsvinden, hangt sinds vorig jaar een klimaatsysteem van Colt International. Dat heeft hier een drievoudige werking.

Comfortklimaat

Colt International sales manager Rachid El Arfaoui en LASE Group zaakvoerder Gert Peetersem bij de luchtgroepop het dak van de nieuwe productiehal
Colt International sales manager Rachid El Arfaoui en LASE Group zaakvoerder Gert Peetersem bij de luchtgroep op het dak van de nieuwe productiehal

“Vooreerst garandeert het systeem het hele jaar door een optimale omgevingstemperatuur, wat bijdraagt aan het werkcomfort voor onze medewerkers", begint Peetersem.

“Een nadeel van onze lichtkoepels is dat die niet alleen natuurlijk licht, maar ook warmte binnenlaten. Zo kan de temperatuur hier snel oplopen. In de zomermaanden wordt de lucht daarom op een natuurlijke wijze met water gekoeld, gecombineerd met een geforceerde ventilatie. In de wintermaanden wordt er dan weer verwarmd via hetzelfde klimaatsysteem. Daarvoor is er vooreerst een recuperatie van de warmte die via onze processen vrijkomt en indien nodig wordt er nog naverwarmd. Deze manier van verwarmen is veel energiezuiniger dan met de traditionele heteluchtblazers die we voorheen gebruikten", weet de zaakvoerder.

Gezondheid

“Daarnaast draagt het systeem ook bij aan de gezondheid van de medewerkers, zeker in deze productiehal waar de dagelijkse las- en snijprocessen schadelijke dampen en een hinderlijke geur genereren. De gecontamineerde lucht wordt via de verluchters in het plafond naar buiten afgevoerd, terwijl er tegelijk verse, gefilterde lucht van buitenaf in de hal wordt binnen geblazen. Dat is gezonder dan een 100% gesloten systeem", vervolgt hij.

Brandveiligheid

“Die natuurlijke (brand)verluchters zijn overigens geïntegreerd in de bestaande rookluiken in het plafond, die ons zijn opgelegd door de brandweer. De verluchters zijn voorzien van aerodynamische, transparante lamellen en van regelbare binnenkleppen. Ze laten het licht door en dankzij de binnenkleppen kan er bij regen toch permanent geventileerd worden, zonder dat er regen kan binnensijpelen. Zo vormt dit alles één gecombineerd systeem, wat wij ook als een groot voordeel ervaren. Zo heb je immers ook maar één bedieningssysteem. In één oogopslag heb je zicht op het geheel", haalt Peetersem nog aan.

 

GEKOZEN INSTALLATIE

Luchtgroep

Het nieuwe luchtverdeelsysteem werkt aanvullend op de bestaande, lokale bronafzuiging boven de lasposten
Het nieuwe luchtverdeelsysteem werkt aanvullend op de bestaande, lokale bronafzuiging boven de lasposten

Concreet is er gekozen voor het CoolStream R klimaatsysteem, waarbij de luchtgroep op het dak van de plaatbewerkingshal ('Roof Top') is ingebouwd.

“Dat leerde ik kennen dankzij een eerder artikel in Metallerie. Zo wist ik van het bestaan af van één systeem dat verwarming, koeling, warmteterugwinning, luchtfiltering en ventilatie verenigt", vertelt de zaakvoerder.

Luchtsok

De grootste uitdaging vormde het luchtverdeelsysteem in de hal zelf. De luchtsok is 28 meter lang en heeft een diameter van 800 mm, zoals berekend voor deze specifieke bedrijfssituatie. Het luchtkanaal is vervaardigd uit aluminium, om het gewicht hiervan te beperken.

“We wilden natuurlijk geen beperkingen ondervinden in onze werking en wilden dus niet dat de luchtsok dode zones zou creëren door de bestaande bovenloopkranen. Het werd milimeterwerk, maar door de informatieuitwisseling langs beide kanten heeft men het verdeelsysteem optimaal kunnen integreren in de layout van de hal", vervolgt Peetersem.

Verluchters

De verluchtingssystemen zijn boven op de rookluiken ingebouwd
De verluchtingssystemen zijn boven op de rookluiken ingebouwd

Drie aluminium ECO-Weatherlite verluchters zijn boven op de rookluiken gemonteerd.

“Bij mooi weer worden de zijkleppen gesloten en wordt er geventileerd langs de horizontale lamellen van het ventilatiesysteem. Bij neerslag is het net omgekeerd: dan openen de regelkleppen en sluiten de lamellen automatisch. Zo kan er in alle weersomstandigheden op een natuurlijke manier geventileerd worden of rook afgevoerd worden", demonstreert hij.

Besturing

Het hele klimaatsysteem kan op verschillende devices bestuurd en gemonitord worden.

“Met de Colt Cortiva-app kunnen we te allen tijde vanop afstand het debiet regelen, actiedrempels vastleggen of tijdschema's instellen", klinkt het.

 

EVALUATIE

“We hebben vooral voor deze totaaloplossing gekozen omdat we dan zowel voor de (brand)ventilatie als voor de verwarming bij eenzelfde leverancier terechtkonden. Ik had gedacht dat er voelbare luchtverplaatsingen zouden zijn, maar die vrees bleek onterecht. Onze medewerkers zeggen dat het nu veel aangenamer werken is in de nieuwe productiehal. Zo hopen we hen bij ons te kunnen houden", besluit Peetersem. 

COLT

COLT

ZANDVOORTSTRAAT 5
2800 MECHELEN
+3215286080
-