naar top
Menu
Logo Print

POLLERS BOUWT SPOOR VOOR 'S WERELDS GROOTSTE ROBOT

“Een zorgeloos productieproces waarbij Pollers de verantwoordelijkheid draagt voor het afgewerkt geheel"

Op 75 jaar tijd groeide Pollers uit van een eenmanszaak tot een hedendaagse onderneming met 30 werknemers, gespecialiseerd in het toeleveren van mechanische onderdelen, halffabricaten en complete machines. Voor een van hun trouwe klanten Vansichen Linear Technology maakte het metaalverwerkend bedrijf uit Heusden-Zolder een 'robot track' van 12 meter, bestemd voor de grootste productierobot ter wereld.

ZWAARGEWICHT ONDER DE ROBOTSfoto spoor

Met zes assen en een belastingcapaciteit van 2.300 kg is de M-2000iA/2300, de nieuwste robot in het gamma van Japanse fabrikant Fanuc, gemaakt voor het zwaardere werk in bijvoorbeeld de staalsector of de auto-industrie. De robot weegt 12 ton en heeft een reikwijdte van 3,7 meter. Om zijn bereik te vergroten, ontwierp Vansichen een spoor van 12 meter, dat in de toekomst uitgebreid kan worden tot wel 100 meter. De productie van het spoor werd volledig aan hun vaste systeembouwer Pollers toevertrouwd. De robot beweegt over het spoor met een snelheid van maar liefst 1 m/s. De combinatie van zo'n zware robot met een spoor van deze capaciteit is uniek in de wereld.

Precisiewerk

De hele ontwikkeling van het robotspoor duurde iets meer dan een jaar. “De grootste vernuftigheid aan dit project was het chassis", zegt Jeroen Kums, Operations Manager van Pollers. “Het vaste gedeelte van het spoor bestaat uit vier profielgeleidingen die perfect evenwijdig staan over de volledige lengte. Daar was een grote nauwkeurigheid in de machinale bewerking en montage voor nodig. Dergelijke precisie is enkel mogelijk met hoogkwalitatieve machines die bediend worden door onze vakmensen. Na afloop schoven we manueel een gewicht van 15 ton over het hele spoor met twee man. Zelfs een minuscule afwijking op de profielgeleidingen zou dat onmogelijk maken", vertelt Jeroen.

foto pollersOne-stop-shop

Bij het ontwikkelen van installaties zit Pollers vanaf dag één mee aan tafel als 'co-engineer' tijdens de ontwerpfase. Zelf doet het bedrijf geen engineering, maar met hun ervaring in de productie adviseren ze ingenieurs of ontwikkelaars over de haalbaarheid en mate-riaalkeuze van een ontwerp. Eenmaal het plan klaar is, neemt Pollers de volledige vervaardiging voor zijn rekening: van draaien en frezen, lassen en lakken tot het monteren en zelfs testen van machines en machineonderdelen tot wel 16 meter lang.

“Klanten vragen ons meer en meer om het hele productieproces uit handen te nemen", licht Jeroen toe. “De ontwikkelaar bezorgt ons het technisch plan en wij leveren een kant-en-klaar product aan de eindklant. Met onze vakkennis en ons uitgebreid machinepark werken we als one-stop-shop: een zorgeloos proces met één aanspreekpunt voor de klant, waarbij wij de verantwoordelijkheid dragen voor het afgewerkt geheel."

Op maat van de klant

Pollers biedt ondersteuning in de ontwerpfase en de assemblage in de laatste fase. “We kunnen de assemblage helemaal zelf uitvoeren, maar we doen dit steeds vaker samen met de eindklant, zodat ze de machines ook op andere locaties kunnen assembleren. We bieden klanten ook de mogelijkheid om de installaties volledig zelf te monteren en verder elektrisch, pneumatisch of hydraulisch af te werken en te testen. Wij zorgen dat alle onderdelen klaarstaan en voorzien een zone in onze assemblageafdeling. Klanten kunnen hierbij rekenen op onze ondersteuning", aldus Jeroen. Ook het transport neemt Pollers voor zijn rekening met een eigen vrachtwagen.

AMBITIE

Pollers wil in de toekomst verder inzetten op totaaloplossingen voor een brede waaier aan bedrijven uit allerlei sectoren. Installaties van Pollers zijn vandaag al in toepassingen wereldwijd te vinden. De jarenlange ervaring van Herman en Carlo Pollers en de knowhow van Jeroen Kums als ingenieur in de machinebouw zijn daarbij een garantie om in de toekomst te blijven groeien.

POLLERS

POLLERS

DELLESTRAAT 3
3550 HEUSDEN (LIMB.)
+3213521701
-